• Walter Planije

Reli-tour christenen en moslims tijdens Open Monumentendag

Marieke Roggeveen

ALPHEN In het kader van Open Monumentendag  met als thema 'Boeren, burgers en buitenlui' organiseert het platform 'Samen Sterk' (ontmoeting moskee en kerk) op zaterdag 9 september een Reli-tour langs twee moskeeën en twee kerken.

Het platform 'Samen Sterk' komt een paar keer per jaar samen om de ontmoeting tussen moskee en kerk vorm en inhoud te geven. Zo zijn ze bij de opvang van de vluchtelingen in de PI in Alphen samen opgetrokken en hebben ze als moskeeën en kerken gekeken hoe ze de vluchtelingen een warm welkom konden geven in Alphen. Om elkaar beter te leren kennen, zijn er ook meerdere ontmoetingen geweest tussen mensen van de Oudshoornse Kerk, de Turkse Moskee en de islamitische vereniging.

LAAGDREMPELIG "Met deze Reli-tour willen we nu ook de rest van Alphen kennis laten maken met elkaars kerken en moskeeën", vertelt Marijke Kwant, predikant van de Oudshoornse Kerk. "Als je elkaar leert kennen, ga je elkaar begrijpen", vervolgt Fadime Korkmaz van de Turkse moskee Haci Bayram. "Onze moskee is echt een ontmoetingsplek. Naast de gebedsdiensten zijn er activiteiten zoals: koranlessen voor de kinderen, een maandelijks ontbijt, twee keer per maand een pizzadag, filmavonden voor de meisjes, Playstation-avonden voor de jongens, er is altijd wel iets te doen. Ook zijn er regelmatig rondleidingen voor scholieren. We horen dan vaak positieve reacties. Ze zijn onder de indruk van de uitleg, en begrijpen daardoor meer van de islam." Op de vraag hoe islamieten naar het christendom kijken, moet Fadime even nadenken, dan klinkt haar antwoord: "Ze vinden het moeilijk te begrijpen, zoveel verschillende christelijke kerken. Ze zien door de bomen het bos niet meer. Goed om hierover met elkaar in gesprek te gaan tijdens de Reli-tour." Tegenover de Turkse moskee bevindt zich de ruimte van de Islamitische vereniging Itihad, die wordt gebruikt door Marokkaanse moslims. "Wij organiseren activiteiten voor jong en oud, en spelen in op vraag en aanbod," vertelt Seloua Sallami, "naailessen en knutselen voor de kinderen, godsdienstlessen, eigen offerfeesten. Onze doelgroep hoeft niet per se moslim te zijn. Wij zijn juist laagdrempelig, onze deur staat voor iedereen open."

PROGRAMMA De Reli-tour is bestemd voor alle mensen die daarvoor belangstelling hebben en bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan en elkaar op die manier (beter) te leren kennen. Om 11.00 uur start de Reli-tour in de Oudshoornse Kerk aan de Oudshoornseweg met een kopje koffie of thee. Er zijn rondleidingen en uitleg over de bijzondere gebrandschilderde ramen, de grafkelder is geopend voor bezoek, kunstenaars houden demonstraties, en er zijn doorlopend orgelpresentaties en bespelingen. Om 12.30 uur is er een kort bezoek aan de Islamitische Vereniging Itihad aan de Sterrenlaan, waarna het programma verder gaat in de Turkse Moskee Haci Bayram met een rondleiding en een lunch. Voor deze lunch (kosten 5 euro p.p.) kunnen belangstellenden zich opgeven via e-mail: reli.tour.9september@gmail.com. Om 14.30 uur eindigt de Reli-tour in de Goede Herderkerk aan de Ten Harmsenstraat met een kopje koffie of thee en een rondleiding. Om 15.30 uur zal de Reli-tour afgesloten worden.