• Eigen foto

Column: 1

ALPHEN U wordt in deze column meegenomen in de boekenwereld waar ik ook af en toe deel van uitmaak. Om het te begrijpen, moet ik u wel op de hoogte brengen van een paar feitjes. Even doorbijten; het wordt hilarisch.

Gerard van Gemert

Over Harry Potter hoef ik u niets te vertellen, toch? J.K. Rowling schreef zeven boeken, waarvan een slordige 600 miljoen exemplaren over de toonbank gingen. De acht films (deel zeven werd in tweeën verfilmd) leverde acht miljard euro op. Roald Dahl is u ook niet onbekend, hoop ik. Ik ga er vanuit dat u allemaal minimaal ooit één keer Mathilda of Sjakie's Chocoladefabriek heeft gelezen of voorgelezen heeft aan uw kinderen. Er moet sowieso één boek van deze legende in uw boekenkast staan. Is dat niet het geval, sla dan gerust de bladzijde om. Mijn favoriete schrijver is Jan Terlouw. Oorlogswinter, Oosterschelde, Briefgeheim en Pjotr heb ik stuk gelezen en zelfs als inspiratiebron gebruikt voor mijn eigen verhalen. De oud-politicus kan, wat mij betreft, moeiteloos aanschuiven bij de eerder genoemde schrijvers. De laatste auteur is nieuw. Als u haar niet kent, is dat geen schande. Annet Schaap is eigenlijk illustrator en maakte onder andere de tekeningen in Superjuffie, waarvan de film nu volle zalen trekt. In een moment van verstandsverbijstering besloot ze een keer zelf een boek te schrijven. En nu, een jaar later, heeft ze met Lampje alle belangrijke prijzen gewonnen die er maar te winnen zijn. Van de Gouden Griffel en de Woutertje Pieterse prijs in Nederland tot de Boekenleeuw in België. Binnen een jaar zijn 60.000 exemplaren en de filmrechten verkocht.

Als laatste introduceer ik hier Hebban. Als u een boekenliefhebber bent, moet u daar echt eens kijken. Het is dé boekenwebsite van Nederland. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het daar vinden. Alle leesfanaten bezoeken de site minimaal één keer per dag.

Zo, heeft u een beeld? Goed, even opletten dan. Hebban publiceerde deze week een lijst met de populairste kinderboeken. Alle hierboven vermelde schrijvers staan in de top tien. Maar op nummer één stond Het geheim van het voetbaltalent van ene Gerard van Gemert. Hoe dan?