• Gerard van Gemert

Column

Siberië

Stoempend tegen de ijzige wind en zonder enig besef zette ik om beurten kracht op de ene en daarna op de andere pedaal. De Siberische kou had mijn gedachten bevroren en gelukkig maar.

Het was donderdag 1 maart 2018 en de horrorwinter is op haar dieptepunt. Op de Röntgenweg probeerde een Siberische tijger mij van de fiets te sleuren. Ze was met de Siberische koude lucht meegereisd op zoek naar eten. En dan gaat het beestje zwerven en komt in de bewoonde wereld terecht. Een stukje verder, op de Keplerweg, kwam ik Willem Barentszoon tegen die vroeg of ik ook onderweg was naar Nova Zembla. 'Misschien kunnen we een stukje samen optrekken,' stelde hij voor. 'Helaas, ik moet werken,' antwoordde ik. Hij oogde teleurgesteld. Vlakbij Mavom voelde ik dat mijn ogen langzaam in staat van bevriezing kwamen. De fietstocht had geen twee minuten langer moeten duren of ik was blind geworden.

Mijn hemel, lieve dorpsgenoten, slaan we niet een beetje door? Ja, het was koud en ja, dan moet je je even extra warm aankleden. Mijn Weesper vrienden en ik hadden het laatst tijdens ons "vroeger-was-alles-beter-avondje" nog over de tijd dat we 's ochtends dertien kilometer naar school fietsten door een sneeuwstorm bij min tien. En als we 's middags thuiskwamen, na weer dertien kilometer, gingen we schaatsen, sneeuwballen gooien of voetballen in de sneeuw. Het gevoel in je handen was compleet verdwenen en je was blij dat je oren en tenen er nog aanzaten als je thuis kwam. Waren wij dan zulke bikkels of zijn we tegenwoordig niets meer gewend? Bij drie vlokken sneeuw zijn er filerecords en als de thermometer richting de nul gaat, beginnen in De Bilt al alarmbellen te rinkelen en wordt er vergaderd over de kleur van de code die later die dag naar buiten gebracht gaat worden.

Eerder die donderdag rond een uur of acht keek ik naar de strak staande vlaggen en ik wilde net tegen Ellen zeggen dat ik de auto zou nemen om naar kantoor te gaan, toen ze zei: 'Ga je gewoon op de fiets? Of ben je zo'n watje die de auto pakt?'

Het werden drie hele barre kilometers.