• Eigen foto

Column: Buren

ALPHEN Onze twee jongste dochters besloten om in hetzelfde weekend te verhuizen. Dat betekende dat ik twee dagen achter elkaar met een busje door Alphen crosste. We hadden dus te maken met een strakke planning. En met buren.

Gerard van Gemert

Door alles eerst in de hal te zetten, gauw in de lift te laden, naar beneden te gaan en daar eerst weer uit te laden, probeerden we de overlast voor de overige bewoners zoveel mogelijk te beperken. En op die momenten leer je het verschil in karakter tussen de diverse mensen kennen.

Een buurvrouw vond het maar belachelijk dat wij de lift bezet hielden. 'Ik ga hierover bellen zodat jullie de lift vandaag niet meer mogen gebruiken.' Door haar gesnerk miste ze de opmerking van één van ons dat ze wel even, met onze spullen erin, op en neer mocht. Stampvoetend nam ze de trap om boven, waar de rest van ons stond, haar tirade nog eens te herhalen. Een man met een labrador vond het allemaal niet zo erg. 'Ik neem de trap wel hoor. Kunnen jullie lekker doorgaan.' Toen hij een even later terugkwam, vroeg hij of hij even moest helpen met de wasmachine.

Een andere buurman vond het niet zo fijn dat we iets tussen de schuifdeur naar buiten hadden gezet, zodat we er sneller doorheen konden. 'Betaal jij de rekening als die stuk gaat,' was zijn extreem vriendelijke openingszin. 'Gaat je 2.000 euro kosten.' Om verdere discussie te voorkomen (we hadden een strakke planning) gehoorzaamden we. Bij de iets zwaardere meubels zetten we er toch snel nog even een doosje tussen. Maar precies op dat moment kwam de buurman weer thuis. Hij herhaalde alles wat hij eerder had gezegd en wees naar de camera boven de deur. 'Ik weet je te vinden, vriend,' voegde hij eraan toe. Ik bood excuses aan. Maar na elf keer en evenzoveel keer zeggen dat hij gelijk had, dreigde hij voor de twaalfde keer met de rekening. 'Hij weet toch niet wie we zijn,' zei één van de jongens zacht. Maar toen dacht ik aan het fotootje boven deze column. Dus voor het geval het echt niet doorgedrongen is. Sorry buurman, u had gelijk.