• Eigen foto

Column | Ola

Gerard van Gemert

ALPHEN Precies acht jaar geleden schreef ik mijn eerste column. Alphen.cc vroeg mij of ik, in het kader van het WK voetbal in Zuid-Afrika, twee keer per week een verhaaltje wilde schrijven. Na enig weifelen, zei ik ja en nu staan ze hier en zijn we 416 columns verder.

Het is natuurlijk niet echt een aantal dat te vieren valt. Het feit dat ik het hier meld, is omdat het me gewoon leuk had geleken als ik dit jaar weer had kunnen schrijven over de spanning in huis (lees: de zenuwen bij mij), de tactische discussies (lees: hoezo buitenspel? hij staat toch gewoon binnen de lijnen) en de overdaad aan voetbal die niet door iedereen begrepen wordt. (jeetje, duurt dat WK langer dan een weekend?). Toch heb ik een reden gevonden om ook tijdens dit WK aan mijn trekken te komen..

We weten dat bij Poppie sowieso Marokkaans, Deens en Zweeds bloed door de aderen stromen. En wie weet wat nog meer.

En het WK voetbal is onderdeel van de opvoeding en als je die opvoedtaak als pleegouders op je neemt, moet je dat tot in de details uitvoeren. Dus hebben we een rompertje aangeschaft in het tenue van Marokko, de Zweedse en Deense vlag hangen over het balkon en rode en geel/blauwe vlaggetjes fleuren de woonkamer op.

En ik kan u verzekeren dat we uitvoerig geoefend hebben op de volksliederen en om de diverse vlaggen op Poppies gezicht te tekenen. Ze heeft alleen de vervelende eigenschap dat ze niet langer dan drie seconde stil kan zitten, waardoor de Marokkaanse vlag meer op die van China leek. Kniesoor die daar op let.

Zij is deze weken mijn alibi. 'Nee liefje,' hoor ik mezelf tegen Ellen zeggen, 'ieder land dat meedoet kan in de finale onze tegenstander zijn, dus moeten we ons daar goed op voorbereiden.'

Ze weet wel hoe het zit, maar laat het maar zo. En dus kijken we komende week in ieder geval naar Marokko tegen Iran, Denemarken tegen Peru en Zweden tegen Zuid-Korea. Ik moet er niet aan denken dat ze er alle drie in de groepsfase uit geknikkerd worden.

Maar hé, hoor ik Poppie daar nou "ola" zeggen?

info@gerardvangemert.nl

Gerard van Gemert woont in Alphen, is kinderboekenschrijver, logistiek manager bij Mavom b.v. en ambassadeur van de Alphense stichting Circle4Life.

In zijn wekelijkse column schrijft hij over wat hem in het dagelijkse leven overkomt.