• Eigen foto

Column: Remco

ALPHEN Een paar jaar terug besloten mijn uitgever en ik om een serie over een sportacademie te starten. Het moesten vier delen worden waarin steeds twee Olympische sporten uitgelicht zouden worden. De serie kwam niet verder dan twee delen. Van beide boeken liggen, van de 3000 gedrukte exemplaren, nog altijd 2500 stuks onder een dikke laag stof in een magazijntje in Hasselt.

Gerard van Gemert

In het derde deel zou het over waterpolo en wielrennen gaan. Voordat de uitgever de stekker uit de serie trok, was ik al begonnen met mijn research. Informatie over waterpolo mocht, als Alphenaar, toch niet zo moeilijk zijn. "Anders moet je Remco Pielstroom eens vragen," opperde Ellen. "Ja daag", riep ik meteen en wimpelde de suggestie weg. De naam Remco Pielstroom herinnerde ik me zelfs nog uit de tijd dat ik dertig jaar geleden in Weesp woonde en op zondagavond Studio Sport zat te kijken. In mijn beleving is hij één van de beste Nederlandse waterpoloërs ooit. Zo'n veelvoudig international die zelfs twee keer aan de Olympische Spelen had meegedaan, zat vast niet op een schrijvertje te wachten. "Je bent een lafaard", mompelde Ellen.

Wat dat betreft mogen we sowieso niet mopperen in Alphen met onze succesvolle sporters. Hoewel ik ze niet allemaal van gezicht ken. Ja, de Jens Toornstra's en Martin Verkerken wel. Maar zou u Luuk Verbij, Olympisch judo-er op de Spelen van Londen, op straat herkennen?

Ik kom erop omdat ik, ter voorbereiding op deze column, de tien promotiefilmpjes van onze gemeente bekeek. Het leek me een leuk onderwerp voor deze column. De oppositie reageerde nogal ehm… geprikkeld op de filmpjes. En inderdaad, ze hebben ook wel een hoog kijk-ons-eens-goed-zijn gehalte. Prima hoor, maar vermeld dan ook de plannen die niet gelukt zijn of waar niets van terecht gekomen is.

In filmpje nummer drie ging het over het stimuleren van zelfredzaamheid van bewoners van Alphen. "Hé kijk", zei ik. Ellen keek mee en we zagen onze voormalige buurman een verhaal vertellen. Hij woonde jarenlang een stukje verderop in de straat. Verder dan elkaar groeten zijn we nooit gekomen.

Twee seconden later kwam zijn naam in beeld: Remco Pielstroom.

info@gerardvangemert.nl