• Eigen foto

Column: Superfan

Gerard van Gemert

ALPHEN Op het moment dat u dit leest, zit de Kinderboekenweek er bijna op. Op het moment dat ik dit schrijf, ben ik halverwege. Deze week reis ik naar Nootdorp, Lelystad, Bleiswijk, Gouda, Rotterdam, Schoonhoven en Oss. Afgelopen week was ik in Schoonebeek, Heemstede, Den Haag, Rotterdam en Zevenhoven. Het hoogtepunt lag in Den Haag.

Midden in de Schilderswijk heeft basisschool 't Palet een paar vestigingen, met voornamelijk allochtone kinderen. Voor mij is het een feest om daar op bezoek te mogen. Ze hebben leesbevordering hoog in het vaandel staan, dus stond de hele school in het teken van de Kinderboekenweek. En voetballen kunnen ze allemaal, dus voetbalboeken zijn populair.

Bij binnenkomst werd ik door alle kinderen begroet met een handdruk en een vrolijk goedemorgen.

Ik begin mijn presentatie vaak met een tekening van één van de covers van de voetbalserie die ik schrijf. Meteen klonk er van achteruit de klas een kreet van herkenning. 'Hé, die boeken ken ik.' Een klein donker jongetje met sprekende glinsterende ogen keek mij blij verrast aan. "Ik heb alle zestien delen gelezen."

In een uurtje vertel ik over mijn boeken, hoe ik begonnen ben met schrijven en over de samenwerking met mijn illustrator Mark Janssen. We doen een wedstrijdje balletje hooghouden, een quiz en ik laat veel tekeningen zien. Bij elke tekening kon het ventje wel iets vertellen. "Ja", klonk het dan enthousiast, "die tekening is uit deel twee. Daar worden Stijn & Storm ontvoerd en missen ze bijna een belangrijke wedstrijd." Of: "O ja, hier zijn ze in Zuid-Afrika met Moseqi, die heel goed kan keepen. Oeh, dat was echt een superspannend verhaal." U begrijpt dat mijn dag al niet meer stuk kon. Ik kom regelmatig kinderen tegen die boeken van mij lezen en ik krijg ook veel fanmail, maar superfans in het wild zie ik niet zo vaak.

Aan het einde van het uurtje, nam de meester het van mij over. "Dat was leuk, hè?", begon hij. "Heeft iemand nog een vraag voor Gerard van Gemert?" Het donkere jongetje in de hoek schoot overeind en reageerde geschokt. "Wat?" schreeuwde hij. "Bent u Gerard van Gemert?"

Info@gerardvangemert.nl

Gerard van Gemert woont in Alphen aan den Rijn, is kinderboekenschrijver, logistiek manager bij Mevom b.v. en ambassadeur van de Alphense Stichting Circle4life. In zijn wekelijkse column schrijft hij over wat hem in het dagelijks leven overkomt.