• Eigen foto

Inhalen

ALPHEN In aanloop naar de Kinderboekenweek sloeg het noodlot toe. Op de zaterdag ervoor sloegen de vlammen me uit en steeg het kwik in de thermometer tot verontrustende hoogte. Ik heb nog een paar dagen om te herstellen, dacht ik. Maar drie dagen later lag mijn lot nog steeds in handen van het duiveltje dat koorts heette.

Gerard van Gemert

Donderdag sprak ik vijf groepen toe in de Randstad. De koorts was ik de baas, maar mijn stem voelde aan als een stuk schuurpapier dat over een rasp schraapte. En dit was pas de eerste van elf dagen voorlezen en vertellen.

Op vrijdag was Noord-Holland mijn werkterrein. In de dorpsschooltjes in Spanbroek, Hoogwoud en Opmeer was de sfeer gelukkig zeer gemoedelijk. De laatste school waar ik optrad, bestond uit 98 leerlingen. In de aula sprak ik de midden- en bovenbouw toe en had zo in één keer meer dan de helft van de school voor me. Ik klonk inmiddels zo schor als Joe Cocker en Tom Waits samen en kuchte om de paar zinnen. Vooraan zat een jongetje uit groep vijf mij steeds zeer bezorgd en vol medelijden aan te kijken. Tijdens het voorlezen kon hij het niet meer aanhoren, stond op, pakte het boek uit mijn handen en nam het van mij over. 'Ga jij maar lekker zitten.' Hij wees naar de Sinterklaasstoel die voor mij klaar was gezet en duwde het glas water in mijn handen. Langzaam en struikelend over een paar moeilijke woorden las hij het stuk voor dat ik had gearceerd. Ik liet hem gaan, vooral ook omdat alle andere leerlingen zonder protest accepteerden dat hij dit gedeelte van de presentatie van mij overnam. Na afloop kreeg hij een enorm groot applaus van zijn schoolgenoten en glunderend ging hij weer zitten. Ik rondde af met een quiz en beantwoordde nog een paar vragen. Op het moment dat iedereen terugliep naar de klas en ik mijn spullen in mijn rugzak stopte, kwam het jongetje bij me staan. Kameraadschappelijk legde hij zijn hand op mijn arm. 'Volgende keer als je een boekbespreking moet doen, moet je gewoon zeggen dat je ziek bent. Dan mag je het een week later inhalen.'