Politiek

De NOS dacht dat het een goed idee was om bij ons in Alphen eens na te vragen waarom D66, CDA, VVD en Christenunie er wél uitkwamen tijdens de onderhandelingen. Dus werden respectievelijk Inge Prins, Marjon Verkleij, Toetie Vorenkamp en Monique Romeijn geïnterviewd, met in het achterhoofd dat hier de oplossing ligt voor de landelijke formatie.

Ik schrijf hier niet vaak over politiek. Niet dat het me niet interesseert, hoor. Ik volg het best allemaal, maar ik vind dat politiekelingen altijd zo veel praten zonder iets te zeggen. Waarschijnlijk ligt dat aan mijn beperkte intelligentie. En als wij thuis in hetzelfde tempo beslissingen zouden nemen als in het stadhuis, dan hadden we Poppie pas in huis genomen als ze achttien was.

Maar goed, terug naar het formatie. Wat mij opviel in het interview met de vier vrouwen is, dat geen van hen meldde dat er in Alphen aan den Rijn nog een partij in de coalitie zit. Nieuw Elan werd keihard genegeerd. Dat zal ongetwijfeld politiek verklaarbaar zijn, maar laat die partij nou net het verschil zijn tussen de landelijke situatie en hoe het hier georganiseerd is. Want zo'n lokale partij kan zich alleen maar op stadse zaken richten en hoeft geen rekening te houden met ideologieën die ze landelijk moet uitstralen.

Thuis konden we er wel om lachen. Ellen had net de verbinding verbroken met Margaret, de maatschappelijk werkster voor onze stichting Circle4life in Kenia. Daar zijn vorige week verkiezingen geweest en aangezien bij de vorige verkiezingen duizend doden vielen, maakten we ons nogal zorgen om onze vrienden en kennissen daar. De politie kreeg ter voorbereiding op wat ging komen, lijkzakken uitgedeeld. In Kenia ben je namelijk óf voor de één óf voor de ander. Waarbij beide kandidaten ook nog eens een verschillende stam vertegenwoordigen. De aanhangers van de kandidaat die dreigt te verliezen, beginnen op voorhand al te roepen dat er gefraudeerd is en gaan de straat op. Daar komen ze aanhangers van de winnaar tegen en dat lossen ze niet op met een goed gesprek. Eigenlijk zouden ze daar ook een verzoenende partij moeten hebben.

Hoe zou je Nieuw Elan spellen in het Swahili?

info@gerardvangemert.nl