• Han de Jager (wethouder van Onderwijs), Anouk Hartman (leerling Topmavo), Petra Pison (directeur Topmavo) en Raymond Ophuis (SCOPE scholengroep)

    John Wiersma (Groene Hart Media Producties)

Eerste paal nieuwe Topmavo geslagen

07-12-2017, 14:31 | Lezersnieuws | SCOPE scholengroep

Op 6 december is de eerste paal van de nieuw te bouwen Groene Hart Topmavo geslagen tijdens een feestelijke ceremonie op het bouwterrein aan de Tolstraat. De bouw van de nieuwe Topmavo is hiermee officieel van start gegaan.

De Topmavo deelt straks het terrein met het Groene Hart Lyceum. Eind 2018 is de nieuwe Topmavo gereed, waarna het Lyceum grondig verbouwd wordt. Gelijktijdig wordt een nieuw sportcomplex gebouwd voor beide scholen.

Wethouder Han de Jager, Petra Pison (directeur Topmavo) en leerling Anouk Hartman namen het officiële moment voor hun rekening, in aanwezigheid van onder anderen wethouder Michel du Chatinier, de directie van CSG Groene Hart, (voormalige) bestuursleden en de Raad van Toezicht van SCOPE scholengroep, docenten en natuurlijk heel veel leerlingen.

Namens SCOPE scholengroep is Raymond Ophuis verantwoordelijk voor de bouwprojecten van de Groene Hart scholen. In zijn welkomstwoord onthult hij dat er al 87 palen in de grond zitten, maar dat deze 88e paal de feestelijke 'eerste' is. Wethouder Han de Jager memoreert de rol van zijn collega Michel du Chatinier in het proces en benadrukt hoe belangrijk "een gebouw met een prettig en gezond klimaat, frisse lokalen en lichte gangen" is voor een fijne schooltijd.

Petra Pison benadrukt de goede samenwerking met alle schoolbesturen en de gemeente: "Het wordt een flexibel gebouw want het moet zo'n 40 jaar mee gaan. Zo kunnen we inspelen op verandering en vernieuwing binnen het onderwijs." Ze is vooral erg blij dat de bouw van start gegaan is: "De eerste bouwvergadering die ik bijwoonde was zes jaar geleden, en dan staan we nu eindelijk hier voor de officiële start."

Na deze woorden gingen Petra Pison en Han de Jager naar de heistelling voor het officiële moment. Anouk Hartman, Topmavo-leerling uit klas 1, vervulde een speciale rol en liep ook mee. Met grote laarzen aan en bouwhelmen op betraden zij het bouwterrein. Overigens sloegen ze de eerste paal niet echt, maar werd er beton gegoten in een boorgat. Dit beton verhardt tot een paal; een techniek die beter bij deze bouw en grondsoort past, maar waaraan dat karakteristieke geluid van een paal heien ontbreekt.

Na het symbolische slaan van de eerste paal was er een gezellige kraam met lichtjes en een kerstboom waar voor iedereen (alcoholvrije) champagne en oliebollen klaar stonden, zodat alle aanwezigen samen nog even na konden genieten.