• Mindful de feestdagen door

    FotoLia

Mindful de feestdagen door - 5 tips!

16-12-2017, 09:00 | Lezersnieuws | Mila de Koning

De feestdagen zijn vaak druk en stressvol. Het bedenken van het kerstdiner kan kopzorgen geven, de drukte van de vele sociale activiteiten (of juist de druk van de weinige sociale activiteiten), de cadeaus die gekocht moeten worden, het geld dat je portemonnee uitvliegt, of het idee weer aan tafel te moeten zitten met dat familielid dat je het liefst zoveel mogelijk mijd.

Hoe zorgen we ervoor dat we de feestdagen toch vrolijk en ontspannen doorkomen? Het geheim is: blijf mindful!

5 Tips die je kunnen helpen

1) Adem

Natuurlijk adem je, maar in alle drukte vergeten we vaak een adempauze te nemen. Even een pas op de plaats. Volg eens drie ademhalingen met je volle aandacht en leg wat meer nadruk op de uitademing. Doe dit minimaal drie keer per dag.

2) Mildheid! 

Wees mild voor jezelf. Misschien voel je je verdrietig, somber of maak je je veel zorgen. Misschien roept Kerst herinneringen in je op die pijn doen. Of misschien ben je door alle kerstdrukte en het harde werken van het afgelopen jaar te moe om van alle feestelijkheden echt te genieten. Maar hoe je je ook voelt kijk eens of je dit gevoel kunt toelaten en wat vriendelijke, milde aandacht kunt geven. Liefdevol erkennen van je gevoel geeft vaak meer lucht en ruimte dan het wegduwen ervan.

3) Geef aandacht aan wat je leuk vindt

Wat je aandacht geeft groeit, dus zorg dat je de juiste dingen aandacht geeft. Onze geest heeft de neiging om te blijven kleven aan dingen die we niet leuk vinden of waar we tegenop zien. Geef je volle aandacht aan dat wat je leuk vindt, doe dit eens heel bewust, zorg dat je hoofd er helemaal bij is. Je zult merken dat je er meer van geniet waardoor er minder ruimte is voor dat wat niet zo leuk is.

4) Kom in beweging! 

In alle kerstdrukte komt het er vaak niet van. Maar voor je lijf en geest is het goed om beweging en frisse lucht te krijgen. Dat geeft energie en haalt je even uit de drukte.

5) Beoefen dankbaarheid!

De Amerikanen hebben Thanksgiving, bij ons is Kerst het feest waar we stilstaan bij dingen waar we dankbaar voor zijn. Schrijf eens iedere dag de dingen op waar je dankbaar voor bent. Je zult merken dat dat een positieve invloed heeft op je stemming.

Door bovenstaande, zo goed als je kunt toe te passen zullen de feestdagen zeker meer ontspannen worden.

Rest mij nog om je hele goede feestdagen te wensen en natuurlijk ook een heel mindful nieuwjaar!

Mila de Koning

www.mindfulnesscentrumalphen.nl