• Allemaal gevonden

  Gerda Bonninga
 • Wat mooi

  Gerda Bonninga
 • Kijk eens van onderen

  Chris van Heuveln
 • Op onderzoek

  Chris van Heuveln

Nog steeds heel veel paddenstoelen en het is al november!

12-11-2017, 19:50 | Lezersnieuws | Gerda Bonninga

Dertig kinderen, in de leeftijd van 8-12 jaar, van de IVN jeugdgroep De Fladderaars zijn zaterdagochtend 11 november 2017 in de bossen rondom het bezoekerscentrum De Veenweiden in Alphen aan den Rijn op zoek gegaan naar paddenstoelen. En eigenlijk hoefden ze niet heel ver, want op de liggende bomen voor de ingang waren er al vijftien te vinden, zoals  het geweizwammetje, de paarse knoopzwam (lijkt net op hersenen), de gele trilzwam en natuurlijk het bekende elfenbankje. En wat dacht je van de stijfselzwam en het oorzwammetje.

Door weer en wind

De kinderen trotseerden regen en wind, diep weggedoken in hun jassen en capuchons met laarzen aan baggerden zij dapper door de blubber. Maar zij genoten van de zoektocht naar paddenstoelen. Onderweg zagen zij de boschampignon, het Judasoor en de verschillende tonderzwammen. Terug op honk waren er nog diverse andere activiteiten, zoals het onderzoek naar buisjes- en plaatjeszwammen.

Hoe smaken paddenstolelen?

Heerlijk, Aan het einde van de ochtend werd er ook nog geproefd hoe paddenstoelen (uit de winkel) nu smaken. Eerst aarzelend, want dat lust ik niet, maar eenmaal geproefd, smaken de ragoutbakjes naar meer. Ook de gevulde champignons en de soep gingen er met smaak in.

En na afloop namen de kinderen hun ouders mee naar de boom met de vele paddenstoelen en vertelden zij trots wat zij deze ochtend ontdekt hadden.