Sfeer en inspiratie bij AlphenTaal

11-02-2018, 14:10 | Lezersnieuws | Kaj Elhorst

Alphen aan den Rijn - Terwijl buiten de natte sneeuw neerdwarrelde, heersten bij AlphenTaal op 9 februari inspiratie en sfeer.

In het voorprogramma lieten muzikant Martijn Deuze Zohlandt, de schilders Chris Nobels en Jasper Bos en schrijfster Jacqueline Jongen zich horen. Zij maakten duidelijk dat de één inspiratie krijgt door goed om zich heen te kijken en alles haarscherp in zich op te nemen. De ander gaat zitten om een kunstwerk te maken en ziet de inspiratie komen tijdens het eerste werk. Voor Jasper Bos was vrijheid een belangrijk gegeven terwijl Martijn Deuze Zohlandt de ontmoeting met mensen erg belangrijk vond. Chris Nobels haalt de inspiratie vooral uit permanente waarneming. Het vaststellen van een bepaald thema kan een belemmering zijn. Toch kan een vast thema juist aan een kunstenaar soms duidelijk maken dat hij of zij er wel iets mee 'heeft'. Voor Jacqueline Jongen ging het vooral om rust, de rust die ook optreedt vlak voor het slapen gaan. "Daarom hebben velen pen en papier op het nachtkastje liggen", zei zij. De aanwezigen herkenden voor zichzelf veel in de uitspraken van de geïnterviewden. Marian de Wit haalde daarbij nog speciaal voor haikudichters aan dat de natuur bijna altijd de hoofdrol speelt.

Landelijk bekend

Na de eerste pauze trad een reeks van dichters en schrijvers op uit heel Nederland waarbij er twee waren die zich op het allerlaatste moment aanmeldden omdat zij de Alphense avonden zo leuk vonden. Tussen de bedrijven door speelde en zong Martijn Deuze Zohlandt bekende en minder bekende popsongs.

Aan het begin van de avond maakte Kaj Elhorst bekend dat zijn eerste bundel binnen twee maanden uit zal komen dankzij GSBuitgeverij. Bovendien wordt er gewerkt aan een bundel van alle schrijvers en dichters die in het eerste halfjaar van 2018 in Alphen optreden. Het eerstvolgende podium van AlphenTaal is op 9 maart om 20 uur in Theater Castellum. Toegang is gratis.