• Drukte op de baan bij de aftrap van het skaten

    M Kleijbeuker

Zomerseizoen succesvol gestart voor Alphense schaatsers

16-04-2018, 10:57 | Lezersnieuws | Bart

De schaatsers van STC De Rijnstreek beleefden zaterdag een goed bezochte opening van het zomerseizoen. Al eerder was de vereniging een vier-weekse trainining voor volwassene gestart, afgelopen weekeinde was de aftrap van de zomertrainingen voor de jeugd.

De zomertrainingen worden ieder jaar weer beter bezocht. Vroeger kende de vereniging ongeveer twee trainingen waarbij de trainingen maar door enkele deelnemers worden bezocht. Inmiddels zijn er maar liefst vier dagen waarop de vereniging actief is met 40-75 deelnemers per training. 

Deelnemersstop dreigt

Het aantal deelnemers op sommige momenten is dusdanig dat de vereniging aanpassingen zal moeten doen in de indeling. Er zijn bijvoorbeeld op de zaterdag al zo'n 75 deelnemers. Weliswaar zijn er nog wel voldoende trainers beschikbaar, we moeten wel wijzigingen aanbrengen, aldus Cathrien de Blois van STC De RIjnstreek.

Succes komt niet als verassing

Dat de vereniging zo succesvol is ligt volgens De Blois aan de duidelijke koers die is uitgezet. De vereniging heeft gemeend de wedstrijdsport verder te ondersteunen terwijl de breedtesport voor hen de belangrijkste basis zal blijven. Dat lijkt met elkaar in conflict maar dat heeft de vereniging op twee manieren aangepakt. Ten eerste is er gekozen voor aansluiting bij een district met een districtsselectie voor wedstrijdrijders. Daarmee biedt de vereniging de talenten een plek om verder te groeien. Ten tweede heeft de vereniging geinvesteerd in opleidingen. Meerdere trainers zijn inmiddels opgeleid waarmee zij meer aandacht kunnen besteden aan de groei van sporters binnen de eigen vereniging. Tegelijkertijd zorgen ze er daarmee voor dat in brede zin de vereniging naar een hoger plan getild is. Ook komend seizoen zal de vereniging weer nieuwe trainers laten opleiden. 

Natuurlijk zal ook het succes van de schaatsers op de Olympische spelen een rol hebben gespeeld bij het succes van de vereniging. Echter de open en vriendelijke houding van de vereniging speelt minstens een net zo belangrijke rol. Iedereen is welkom bij de club. Er is een fonds voor deelnemers voor wie het financieel minder makkelijk is om materialen aan te schaffen, er is begeleiding voor kinderen met een beperking en het betreft ook een sport waarbij iedereen echt op zijn eigen niveau mee kan doen.

De eerste trainingen zijn inmddels afgerond en velen kijken reikhalzend uit naar de wedstrijden die gehouden zullen worden, zowel in de regio als op de eigen accommodatie aan de Amerikalaan.