• Groep Westerhaven aan de start van de Avond Laura

    Walter Planije

49ste keer Avond LAURA

ALPHEN Met gemiddeld 270 deelnemers per avond is van dinsdag 5 tot en met vrijdag 8 juni voor de 49-ste keer de Avond LAURA gereden. Elke avond reden de deelnemers een route van ongeveer 30 kilometer, dinsdagavond richting Hazerswoude-Dorp, woensdagavond richting Leimuiden, donderdagavond naar Nieuwkoop en vrijdagavond naar Boskoop.

Marieke Roggeveen

,,We zijn heel tevreden", vertelt secretaris Ingeborg Gabriëls op de derde avond. ,,Iedereen heeft er zin in en elke avond is er een mooi aantal deelnemers waaronder drie grote groepen: Café De Heul, Westerhaven en RookAlert." Tussen het vertellen door, komen deelnemers bij haar tafel om de route en een stempel op te halen en maakt Ingeborg steeds een klein praatje met ze. ,,Zo leer je elkaar beter kennen, je komt toch elk jaar dezelfde gezichten tegen. De Avond LAURA is echt een jaarlijkse reünie. Ons kent ons bij de LAURA, zeg ik altijd."

Naast haar zit Klazien Bruines-van der Laan, zij rijdt met de bezemwagen achter de groep van Café De Heul. ,,We hebben een grote groep, gemiddeld 25 per avond. Altijd vrolijk en gezellig, en ook veel zingen en gekkigheid. Ik rijd achter ze aan en ergens halverwege drinken we koffie met taart. De routes zijn ieder jaar hartstikke mooi en goed geregeld… en nu moet ik gaan, anders ben ik te laat voor de koffie met taart."

VKL EN RD Twee dames, die net hun route hebben opgehaald, komen terug en vertellen dat ze niet alles begrijpen van de route. ,,Wat bedoelen ze met VKL en RD?" Lachend legt Ingeborg uit: ,,Verkeerslicht en rechtdoor. Kijk, dat staat ook rechts bovenaan." Nu zien ze het ook: ,,Sorry hoor, we doen voor het eerst mee."

Daarna lopen de dames lachend naar hun fietsen.

Een andere deelneemster, Jeannette Evers, fietst al voor de zevende keer mee. ,,In een groepje van twaalf man, gewoon gezellig. Dat doen we elk jaar. Hoe we de routes vinden? Die zijn elk jaar heel mooi. Ik vind het altijd knap dat ze elke keer iets weten te vinden waar je nog nooit geweest bent."

Meija Mesman en Diana Vergouwen, tante en nicht, fietsen mee op een tandem. ,,Dit jaar voor de achtste keer," vertelt Meija, ,,meestal met nog meer familieleden, maar vanavond alleen nog met een zus." Het blijkt dat de twee tandemdames samen stevig door kunnen trappen. ,,We fietsen wel eens achter een elektrische fiets, maar deze gaat dan zo langzaam, dat we bijna omvallen." Soms gaat Meija ook wel eens te scherp door een bocht. ,,Dan rij ik een stuk door een heining of hang ik in een bosje," lacht Diana, ,,eerlijk gezegd verdenk ik mijn tante ervan dat ze het expres doet."

Helemaal blij waren de twee tantes toen ze lazen dat ze bij de Dag LAURA nu ook kunnen kiezen voor een 80 kilometerroute. ,,Maar dat vind ik helemaal niets," verklaart Diana, ,,ik vind 60 kilometer prima. Dan hebben we nog voldoende tijd om onderweg koffie te drinken."

DAG LAURA De 71-ste editie van de Dag LAURA wordt gereden op 3, 4, 5 en 6 juli met keus uit vier afstanden: 40, 60, 80 of 100 kilometer.

Kijk voor meer informatie op: www.laura-alphen.nl