• Iris Versteeg

Afwisselend concert klarinetensemble Hart van Hout

ALPHEN Klarinetensemble Hart van Hout gaf zondagmiddag 28 januari een schitterend concert in de Oudshoornse Kerk. Zo'n 120 aanwezigen genoten enorm van het optreden van dit project orkest van 35 klarinettisten. Een staande ovatie en vele lovende woorden waren er na afloop voor de muzikanten, maar ook de orkestleden zelf waren erg enthousiast over het resultaat.

Hélène Bouwens

,,We hebben gisteren onze laatste repetitie gehad", zegt klarinettiste Evie-Janne van Noorel. ,,En het klonk hier zoveel beter dan in de repetitieruimte. Wat een geweldige akoestiek heeft deze kerk. Ik kreeg kippenvel toen we Alleluia speelden. Dat was zo mooi. We zijn ook superblij met de opkomst en complimenten van het publiek. De aanwezigen hebben het erg naar hun zin gehad en lieten dat ook merken."

Reis Onder de bevlogen leiding van dirigent Gerhart Drijvers nam het klarinet projectorkest Hart van Hout het publiek mee op een muzikale reis door de tijd met zeven muziekstukken beginnend in de 18de en eindigend in de 21ste eeuw. Het orkest speelde het origineel voor een klarinetensemble geschreven werk Wind in the Reeds van Gordon Jacob maar bracht ook arrangementen van Bartok, Ravel en Rossini ten gehore. En Drijvers zelf arrangeerde de muziekstukken van Thomas Arne, Grigoras Dinicu en Eric Whitacre speciaal voor dit klarinetensemble. Afwisselende werken, die harmonieus en dynamisch klonken. Judith Mos soleerde in het afsluitende, wervelende klezmerstuk Tempest Hora van de Roemeense componist Grigoras Dinicu samen met het ensemble. En ze gaf ook nog een toegift! Tussen de muziekstukken door vertelde ze over de Joodse klezmermuziek en allerlei weetjes over de klarinet. Die is rond 1700 uitgevonden door Johann Christoph Denner. Het is een rietblaasinstrument met klepjes en gemaakt van hardhout.

Project Klarinetensemble Hart van Hout is een initiatief van Alphenaren Evie-Janne van Noorel en Paul Verlaan. ,,Wij hadden al enige tijd plannen om een project voor een klarinetensemble te organiseren", vertelt Van Noorel. ,,Het doel was om zoveel mogelijk klarinettisten bij elkaar te brengen, om in een beperkt aantal repetities een concertprogramma in te studeren. Die plannen werden werkelijkheid in oktober 2017 met dit halfjaar durend project. In totaal spelen er in dit ensemble 35 klarinettisten uit de wijde regio, van Rotterdam tot Soest, op es-, bes-, alt-, bas- en contrabasklarinetten. Ellis Buis bedacht de naam Hart van Hout. Hart van Het Groene Hart en Hout van de houten klarinet. En Drijvers en Verlaan stelden het muziekprogramma samen. De orkestleden studeerden thuis de werken in en slechts zesmaal repeteerden we gezamenlijk. Geweldig, dat het in zo'n korte tijd gelukt is om een compleet concert te realiseren."

Het tweede en laatste concert van klarinetensemble Hart van Hout vindt plaats op zaterdagavond 10 februari in de Pauluskerk in Breukelen.

Voor info: Facebookpagina Klarinetensemble Hart van Hout of mail naar klarinetchoir@gmail.com.