• R-Netbus 370 wordt omgedoopt tot lijn 470 en gaat vaker rijden.

    René de Leeuw

Arriva past busdiensten aan

ALPHEN Op 10 december gaat de nieuwe dienstregeling in van het openbaar vervoer. Dat leidt ook in Alphen aan den Rijn tot wijzigingen, zowel bij Arriva als NS.

Buslijn 169 (Alphen-Leiden) rijdt vanaf 10 december niet meer via de Aarhof, maar volgt de vernieuwde Prins Bernhardlaan richting Ridderveld, om ter hoogte van het kruispunt Bruins Slotsingel - Eisenhowerlaan zijn huidige route richting Leiden te vervolgen. Dit levert een snellere verbinding op richting Koudekerk, Hazerswoude-Rijndijk, Zoeterwoude, Leiderdorp en Leiden Centraal.

Wie het vanaf de halte Centrum (nu nog 'Centrum Hooge Zijde') te ver lopen vindt naar de Aarhof en omgeving, kan gebruik maken van de stadslijnen 1 en 2, die wel stoppen bij het winkelcentrum. Overstappen op deze lijnen kan bij de haltes Herenhof en Station Alphen aan den Rijn. De bedoeling van deze wijziging is tevens dat er minder bussen door het nauwe centrum gaan en over de Alphense brug.

R-NETBUS De hoogwaardige R-Netbus 370 krijgt een nieuw nummer: 470. Ook breidt Arriva het aantal ritten in de ochtendspits op deze lijn tussen 6.00 en 8.00 uur uit naar acht per uur. De bus rijdt bovendien vaker, twee keer per uur, op zaterdag- en zondagmorgen vroeg. Ook in de vakanties gaan de frequenties omhoog. De haltes Zoutmanstraat/Avifauna en Brugrestaurant/A4

vervallen. Daarmee wordt één tot twee minuten reistijdwinst geboekt, maar voor werknemers van het Brugrestaurant en hotel van Van der Valk is het minder gunstig. Alternatieve reisroutes naar het Brugrestaurant zijn zeer omslachtig en tijdrovend.

De meeste haltes van lijn 470 zijn per 10 december op R-Net standaard gebracht, met stijlvolle wachthuisjes en nieuwe, grotere fietsenrekken. De meeste haltes langs de route krijgen een nieuwe naam: zo heet 'Centrum Hooge Zijde' voortaan kortweg 'Centrum', Eisenhowerlaan wordt 'Ziekenhuis' en Het Oude Ambacht 'Herenhof'. Buiten Alphen is de halte 'Kruisweg' omgedoopt tot 'Jacobswoude', de verplaatste halte Woudsedijk Zuid wordt 'Rijnsaterwoude' en Burgemeester Bakhuizenlaan 'Leimuiden N207'. Een deel van de bussen is inmiddels omgespoten in roodgrijze R-Net huisstijl.

NIEUWKOOP Bus 147 (Alphen-Nieuwkoop-Uithoorn) rijdt in de ochtendspits drie keer door Langeraar. Momenteel verzorgt lijn 184 in de ochtendspits één rit van Alphen naar Langeraar. Deze rit vervalt.

SPOORLIJN Langs de spoorlijn Alphen aan den Rijn-Gouda opent op 10 december het nieuwe NS-station Boskoop Snijdelwijk. Ooit zou dit een halte worden van de afgeblazen RijnGouweLijn en hiertoe werd in 2011 ook alvast de aanzet voor een perron gegeven. Dit perron is nu vervangen door een nieuw, hoger perron dat geschikt is voor NS-treinen. In het voorjaar van 2018 opent bovendien het nieuwe station Waddinxveen-Triangel. De R-Net treinen van NS rijden sinds september overdag vier keer per uur. Een andere ingreep van NS is het vier minuten sneller maken van de verbinding Leiden-Alphen-Woerden-Utrecht.