• Rob Langerak
  • Floris en Hugo Poutsma kijken op de wattcher hoeveel energie er gebruikt wordt

    Rob Langerak

Burgers aan zet in tweede ronde Energy Battle

ALPHEN Tien huishoudens in Alphen doen op dit moment mee aan de Energy Battle, een wedstrijd die door het Klimaatverbond tussen verschillende gemeenten wordt georganiseerd. Na een team van medewerkers van de gemeente, dat onder aanvoering van wethouder Ed de Leest op een keurige tweede plaats eindigde, is nu een team van burgers aan zet. Elk team krijgt vier weken de tijd om zoveel mogelijk energie te besparen.

Rob Langerak

Dat besparen soms in kleine details zit, blijkt al uit de deurbel bij deelnemer Joost van Berckel aan de Zuiderkeerkring. Daarop zit een klein zonnepaneeltje, waardoor elektriciteit overbodig is. "Het liefst zou ik ook zonnepanelen op mijn dak willen, maar daarvan is de hoek helaas te flauw. Helemaal onmogelijk is het niet, maar dan moet je regelmatig het dak op om de panelen schoon te maken", zegt Van Berckel, die ook zijn vader Henk enthousiast heeft gemaakt om aan de battle mee te doen. De 44-jarige Alphenaar deed eerder al mee aan een duurzaamheidsdag en hoorde daar van de Energy Battle. "Meedoen geeft je extra prikkels om thuis te besparen", vindt hij. Daarom zijn gewone lampen vervangen door Led-verlichting en gaan alle apparaten in huis uit als die niet gebruikt hoeven te worden. "Verder heb ik gemerkt, dat je ook al veel kunt besparen door de CV-ketel 5 graden lager te zetten. Mijn vrouw is afkomstig uit Peru en heeft het door haar afkomst eerder koud, maar met een trui aan heeft ook zij het nog comfortabel. Ook de 10-jarige tweeling Anna en Alex vindt dat zij niet hoeven te koukleumen."

Van Berckel vertelt dat er voor de toekomst nog meer op het lijstje staat. "Wij wonen hier nog maar een paar maanden, maar in de toekomst valt er nog wel wat meer aan gevel en dak te isoleren. Koken doen wij al niet meer op gas, maar als wij overschakelen van keramisch naar inductie, is daarmee ook nog wat te winnen."

Bij Raymond Heinsbroek in Boskoop blijven apparaten evenmin op stand-by staan. "Alles gaat uit, want als je het niet gebruikt, hoef je ook niet te betalen" vat hij samen. "Met vrouw en kind was ik al energiebewust bezig en wij hebben besloten om warmtefolie achter de radiotoren te plaatsen en de verlichting door Led-lampen te vervangen. Wij kunnen ook besparen door de vloerverwarming handmatig te schakelen."

Ook Siegbert en Marian Poutsma en hun zoontjes Floris (8), Hugo (6) en Olivier (3) doen er alles aan om in hun hoekhuis in de Oude Ambachtenwijk te besparen op energie. "Onze grootste motivatie is een bijdrage te leveren aan het milieu, maar ons energiegebruik was al laag", zegt Marian. "Eerder hebben wij al meegedaan aan de Operatie Steenbreek om stenen in de tuin te vervangen door groen en nu hopen wij dankzij tips van anderen nog minder energie te verspillen. Het is echt een sport geworden nu daaraan een wedstrijdelement verbonden is. Dat maakt het extra leuk."

Marian vertelt dat ze weleens de waterkoker aanzette voor een kopje thee en dat vervolgens vergat, maar daar nu veel meer bij nadenkt. "Floris en Hugo kijken regelmatig op de Wattcher, een energiemonitor die alle deelnemers van het Klimaatverbond hebben gekregen, en vertellen dan wat wij op dat moment aan stroom verbruiken. Je schrikt wel even als je ziet wat de wasmachine en waterkoker gebruiken. Olivier doet nu de kraan tussendoor dicht als hij zijn handjes wast."

De familie Poutsma heeft intussen gemerkt dat douchen ook veel energie slurpt en warm water veel geld kost. "Ik heb gehoord dat mensen hun badwater bewaren om er het toilet mee door te spoelen, maar dat vind ik net te ver gaan", besluit Marian.