• Josh Walet

Business Loop groot onderdeel 20 van Alphen

ALPHEN De voorbereiding voor het hardloopevenement De 20 van Alphen, op zondag 4 maart, is in volle gang. Onderdeel is de Blanksma Business Loop, voor bedrijven en andere organisaties om te bouwen aan de teamgeest en hun netwerken.

De coördinatie van de Blanksma Business Loop berust sinds 2011 bij Ronald Meijer (48). Hij wordt wel 'Running Ronald' genoemd omdat hij vroeger een fanatiek loper was. "Ik heb 44 marathons gelopen," zegt hij. "Nu train ik nog iedere week twee keer, het gaat mij nu niet meer om de tijden, maar vooral om de ontspanning."

De Business Loop is bedoeld voor teams van vijf tot tien renners van bedrijven, verenigingen en instellingen. De Blanksma Groep is dit jaar voor de vierde keer sponsor.

Als coördinator loopt Meijer zelf niet mee. Hij regelt dat Business Loop deelnemers een heuse VIP-behandeling krijgen. "In theater Castellum kunnen deelnemers zich omkleden en na afloop wat drinken en napraten. Bij de start zijn er speciale Business Loop vakken, de lopers van de 20 kilometer vertrekken zelfs direct achter de wedstrijdlopers."

Voor Meijer is het begin januari nog vrij rustig. "Na 21 februari, als de inschrijving sluit, wordt het heel druk. Dan moeten er een draaiboek komen, de ruimte in Castellum moet worden ingedeeld, bekers verzorgd, vrijwilligers opgetrommeld en de startnummers geregeld. De laatste weken kom ik nergens anders meer aan toe. Ik neem altijd een paar dagen vrij van mijn werk om alles goed te kunnen regelen."

Deelnemende teams kunnen kiezen uit 5, 10 en 20 kilometer, de meeste doen de 10 kilometer. Rond 35 bedrijven leveren bij elkaar tussen 800 tot 1100 deelnemers, dat schommelt per jaar. Bedrijven kunnen meerdere teams inschrijven en die aanvullen met lopers van klanten en andere relaties.

"De loop bevordert de teamgeest en het netwerken," zegt Meijer. "Deelnemers praten met elkaar, natuurlijk over hardlopen, maar ook over andere dingen. En dat begint al bij de voorbereiding tijdens de trainingen."

De vrijdag na de 20 van Alphen gaat hij winnende bedrijven af om persoonlijk de bekers te overhandigen. "Sommige bedrijven maken daar een feestje van", besluit Meijer.