• Sopraan Michal Batan zingt samen met het koor.

    cara yuan

Concert Volendams Opera Koor overweldigend

ALPHEN Met muziek uit bekende opera's heeft het Volendams Opera Koor onder leiding van dirigent Peter Schlamilch zaterdag 14 april een uniek concert in de Adventskerk gegeven. Het koor werd muzikaal begeleid door pianist Jorrit van den Ham en blaaskwintet Hi-Five. Verdere medewerking werd verleend door sopraan Amanda Key.

Marieke Roggeveen

Na de opkomst van de 85 koorleden in hun prachtige kostuums heet Jan de Kruijf, voorzitter van de Stichting Vrienden van de Adventskerk, het koor en de 350 bezoekers welkom en wenst hij iedereen een 'zeer fijn concert' toe.

OVERWELDIGEND Als eerste klinkt 'Te lodiamo' van Verdi en maakt het publiek kennis met de overweldigende zang van koor en soliste en de prachtig muzikale begeleiding. Alles 'strak' gedirigeerd door Peter Schlamilch die er voor zorgt dat iedereen op het juiste moment inzet. Het ene stuk klinkt nog mooier dan het andere en het publiek kan niet anders dan geboeid luisteren en kijken. 'Wat mooi, wat prachtig…' klinken haast eerbiedig de reacties tussen de stukken door. Met 'Gloria all'Egitto' uit Aida van Verdi sluit het koor het gedeelte voor de pauze af.

OOTJE EN BAP De bezoekers praten genietend na in de pauze en de koorleden nemen even hun rust, zo ook Lida Boots (62). Zij is eerste alt en sinds haar 16-de lid van het koor. ,,Er werden jonge mensen gevraagd en toen ben ik lid geworden. Of het moeilijk is om in een operakoor te zingen? Nee hoor. Dat kun je oefenen." Net als alle andere vrouwelijke koorleden draagt Lida een bloedkoralen ketting om haar hals. ,,Die heb ik van een oud-koorlid gekocht. Zo blijft het in Volendam, dat willen wij graag. Soms erven koorleden een ketting van hun oma. 'Ootje' heet dat bij ons: ootje en bap."

Dan moeten de koorleden zich weer verzamelen en vertelt Jaap Sonneveld, penningmeester van de Stichting Vrienden van de Adventskerk, dat het Volendams Opera Koor voor het eerst in Alphen optreedt. ,,Dit genre is er niet zo vaak, het heeft dan ook wel enige voorbereiding gekost, maar nu ze er zijn… Prachtig!"

DIEPE BUIGING Na de pauze zingt het koor 'Ainsi que la brise légère' uit Faust van Gounod, een vrolijk stuk waarbij ook de vrolijkheid van de gezichten afstraalt. Het 'Va, pensiero (Slavenkoor)' uit Nabucco van Verdi wordt prachtig gedoseerd gezongen en bij 'Regina Coeli (Paaskoor)' van Mascagni gaan werkelijk alle registers open, en alles even zuiver.

Terecht zegt Jan de Kruijf in zijn dankwoord 'een diepe buiging' voor het koor te willen maken, wat hij daarna ook doet. De toegift 'Land of Hope and Glory' van Elgar wordt door de bezoekers meegezongen.

Staand, om na de laatste noten en een langdurig applaus, nog in betovering van het overweldigend optreden, de kerkzaal verlaten. Ook de koorleden verlaten de kerkzaal, zij stappen in de bus die hen weer terug naar Volendam brengt.

Maar wat hebben zij een onvergetelijke indruk achtergelaten met hun optreden!