• John van den Heuvel geeft tips over cybercrime

    Bezemer Fotografie, Riekelt Bezemer

Cybercrime trekt ruim 700 bezoekers

ALPHEN Rabobank Groene Hart Noord hield maandag het ledenevenement Cybercrime in Theater Castellum met misdaadverslaggever John van den Heuvel en voormalig hacker Rickey Gevers. Ruim 700 bezoekers zijn op een inspirerende wijze bewust gemaakt van de risico's van cybercrime en de noodzaak om zelf ook preventief aan de slag te gaan om risico's te beperken.

De opkomst van het internet en de verplaatsing van de offline naar de online wereld, heeft ervoor gezorgd dat inmiddels ook criminelen hun weg online vinden. Maar liefst één op de tien internetgebruikers is vorig jaar slachtoffer geworden van Cybercrime. Deze vorm van criminaliteit wordt op steeds grotere schaal een probleem en steeds vaker worden mensen slachtoffer hiervan. John van den Heuvel en Rickey Gevers vertelden over de georganiseerde misdaad, cybercriminelen, technieken en oplossingen.

Ze gaven tips om internetcriminelen een stap voor te zijn. Een goed wachtwoord is van essentieel belang. Zorg voor een wachtwoord bestaande uit een combinatie van letters, symbolen, getallen en hoofd- en kleine letters. Gebruik bijvoorbeeld een korte krachtige zin die makkelijk te onthouden is. Verander het wachtwoord iedere maand en probeer deze te onthouden. Bij twijfelachtige e-mails nooit op de link klikken of de bijgevoegde Pdf bestanden openen. John en Rickey benadrukten ook het belang van aangifte doen van Cybercrime. Aangiftes worden geclusterd waardoor de politie verbanden kan leggen en criminelen kan opsporen.

Om veilig online te kunnen bankieren adviseert Rabobank het geheimhouden van beveiligingscodes en nooit een bankpas door een ander te laten gebruiken. Verder dient apparatuur goed beveiligd te worden en werd aanwezigen op het hart gedrukt incidenten bij hun bank te melden.

Rabobank Groene Hart Noord kijkt terug op een geslaagde avond. Een avond waar iedereen zich nog meer bewust is geworden van de noodzaak om zichzelf te beschermen tegen cybercrime.