• Wouter en Mariska Beukeboom noemen de Duurzaamheidsprijs 'echt een opsteker'.

    Marieke Roggeveen

Dag van Duurzaamheid in bieb

ALPHEN 'Een duurzamer Alphen aan den Rijn, samen krijgen we het voor elkaar.' Met dit motto als uitgangspunt was er op de Dag van de Duurzaamheid, woensdag 10 oktober, een duurzaamheidsmarkt in bibliotheek Alphen Centrum die werd afgesloten met de uitreiking van de Duurzaamheidspenning door wethouder Leo Maat.

Marieke Roggeveen

Een wandeling langs de verschillende organisaties toont dat duurzaamheid leeft in Alphen aan den Rijn. Bij de IVN en Groei & Bloei is allerlei informatie verkrijgbaan over onder meer het bijenlandschap en biodiversiteit in tuinen en plantsoenen. Bij 'Schoon Alphen aan den Rijn' geven coaches advies hoe we met elkaar bewuster kunnen omgaan met afval, om zo onze woonomgeving schoon te houden. Marcel Eilers, aanjager van 'Eetbaar Alphen', vertelt dat Alphen ongeveer dertig plekken telt waar enthousiaste inwoners 'iets' met stadslandbouw doen. ,,Hiermee draagt de gemeente actief bij aan de ontwikkeling van meer lokale voedselteelt. Dit verkleint voedselkilometers, en lokale voedselproductie is ook nog eens lekkerder."

GEMEENTELIJKE ONDERSCHEIDING Aan het eind van de middag reikt wethouder Leo Maat de Duurzaamheidspenning uit, de gemeentelijke onderscheiding voor inwoners en organisaties die zich inzetten op het gebied van duurzaamheid. Hij vertelt dat de genomineerde bedrijven zich 'buitengewoon verdienstelijk' hebben gemaakt op het gebied van duurzaamheid, en gaat daarna over tot het bekend maken van de winnaar: 'Wouter Beukeboom van boerderij Beukehof voor zijn idee om meststoffen te scheiden waardoor de uitstoot van ammoniak en stikstof afneemt. Ook doet hij mee aan project Topsurf Nederland, waarbij compost wordt gebruikt om de bodemdaling in het veenweidegebied tegen te gaan, en verder wil hij met energie van zonnepanelen waterstof gaan produceren.' Wouter Beukeboom krijgt hiervoor de Duurzaamheidspenning en een cheque van 500 euro, bedoeld voor zijn duurzaamheidsactiviteiten.

Tweede wordt Cees Lourier die als eerste in de regio een zonneweide met 6.000 zonnepanelen heeft aangelegd, hij ontvangt een cheque van 200 euro.

Het bedrijf Nettenergy, dat probeert de Boskoopse boomteelt te verduurzamen, wordt derde en ontvangt een cheque van 100 euro.

AAN DE KEUKENTAFEL ,,Niet verwacht, wel gehoopt," vertellen Wouter en Mariska Beukeboom na de uitreiking van de Duurzaamheidspenning. ,,We zijn vooral blij voor de sector dat we hiermee positief in het nieuws komen. We krijgen zo vaak negatieve reacties te horen: te veel ammoniakuitstoot, te veel melk, te weinig vogeltjes door beweiding. Wij zijn keihard bezig om het goed te doen, deze prijs is daarom echt een opsteker en een echte erkenning. Of ik nog plannen heb voor de toekomst? Ik zit vol met plannen, altijd! De penning en oorkonde krijgen een mooi plekje in de keuken. Waarom daar? Onze plannen bedenken we aan de keukentafel. Zo brengt deze prijs ons vast op nog meer ideeën voor duurzame projecten!'