• Walter Planije

'Een harnas voelt zo zwaar als een steen'

ALPHEN Met een uitgebreid programma heeft museumpark Archeon zaterdag 13 januari ongeveer 3500 Alphenaren mogen ontvangen. Op vertoon van hun identiteitsbewijs mochten alle inwoners van Alphen aan den Rijn deze dag het park gratis bezoeken.

Marieke Roggeveen

"Dit is de derde winter op rij dat wij een Open Dag organiseren voor alle Alphenaren", vertelt directeur Jack Veltman. "Er is van alles te doen: 'bewoners' uit de verschillende perioden vertellen over waar en hoe ze leven, geven demonstraties en doen activiteiten met bezoekers. Verder is er een goochelshow, een roofvogelshow en heel bijzonder is de Restauratiewerf waar maandag zal worden begonnen met de restauratie van een van de boten van de collectie Schepen van Zwammerdam. Dan gaan we ook beginnen met de voorbereidingen voor de krokusvakantie en het nieuwe seizoen: een seizoen met veel extra activiteiten vanwege ons 25-jarig bestaan!"

Harnas In de prehistorie is een bewoner bezig met het villen van een muskusrat, het vel werd in die tijd gebruikt om er kleding van te maken. Xander (10) en Jasmijn (8) Ruben kijken toe. "Ik vind het wel een beetje vies", verklaart Jasmijn. Zij is eerder in Archeon geweest en vond toen de handmassage heel lekker. "Dat wil ik straks weer doen." Xander vertelt dat geschiedenis zijn lievelingsvak is. "Ik vind daarom alles leuk in Archeon." Kinderen kunnen ook een harnas passen, zoals Willem (7) en Valentijn (6) van der Laan. "Een harnas voelt zo zwaar als een steen", volgens Willem. De expositie 'Koud!' in het Romeinse Badhuis wordt onder meer bezocht door Henk de Reuver met zijn kleinkinderen Phileine (bijna 4), Livia (7) en Boaz (5). Zij hebben al heel veel gezien en gedaan. Wat het leukst is? Boaz: "Het doolhof." Livia: "De markt in de Middeleeuwen: steltlopen, met een stokpaardje lopen." Phileine: "Marshmallows bakken."

Romeinse Schepen van Zwammerdam In de Restauratiewerf hangen foto's van de in Zwammerdam opgegraven Romeinse schepen: drie boomstamkano's en drie platbodems. Projectleider Tom Hazenberg vertelt dat maandag met de restauratie van de Zwammerdam 2 (een grote platbodem) wordt begonnen. "Het hout is geconserveerd en de genummerde stukken liggen al klaar op de grond. De boot wordt in vier delen met lijm en pennetjes weer als een puzzel in elkaar gezet. Een heel werk, maar vooral heel leuk werk. De restauratie van de Zwammerdam 2 zal ongeveer een jaar gaan duren. We gaan er eerst zelf mee aan de slag en daarna gaan we vrijwilligers werven die mogen meehelpen bij het 'in elkaar zetten' van de boot, uiteraard onder leiding van deskundigen. Over het werven van vrijwilligers maak ik mij geen zorgen. We horen vandaag alleen maar enthousiaste reactie van bezoekers."

Zo bood de derde Open Dag van Museumpark Archeon een afwisselend programma voor jong en oud en stapten de bezoekers aan het eind van de dag hun 'eigen tijd' weer in, met een hoofd vol herinneringen aan het leven in vroegere tijden.