• Walter Planije

Esther Stegink gaat helpen in ziekenhuis Guatemala

ALPHEN "In het sociaal ziekenhuis 'Hermano Pedro' in Guatemala kan ik mijn passie kwijt", zegt Esther Stegink. "Liefde en aandacht geven aan mensen die het hard nodig hebben."

De 26-jarige Alphense vliegt op 6 januari naar het land in Latijns-Amerika, waar zij twee maanden vrijwilligerswerk gaat doen. Na een reis van 16 uur komt zij aan bij haar gastgezin. "Ik reis alleen en word bij aankomst opgevangen. Het is één groot avontuur en dat past bij me." Het idee om iets voor de medemens te willen doen is niet nieuw voor Stegink: "Ik ben er al 15 jaar mee bezig, als klein meisje wilde ik naar Afrika."

Rijk Huisman

Het is niet vreemd dat zij van zichzelf zegt dat ze een zorgtype is en in verpleeghuis Oudshoorn kan zij als verzorgende individuele gezondheidszorg, op afdeling de Oever helemaal haar 'ding' doen. "Mijn werkervaring en de ervaring tijdens stages kan ik in het 'Hermano Pedro' ziekenhuis goed gebruiken. Ik weet nog niet of ik daar ook medische handelingen mag doen. In ieder geval ga ik wel patiënten begeleiden, helpen met wassen en aankleden, wandelen en als het nodig is ook vloeren vegen." Het vaste personeel heeft domweg te weinig tijd om aandacht te geven. Stegink vertelt met gevoel over een jongen die maar een keer per dag uit bed wordt gehaald om behandeld te worden. "Daar ben ik boventallig en krijg ik de tijd om iets voor patiënten te betekenen."

Voordat zij aan de slag kan gaan krijgt ze eerst een stoomcursus Spaans. "Met handen en voetenwerk kom ik niet ver."

Stegink heeft niet het idee dat ze de wereld kan veranderen, ook niet de situatie in het ziekenhuis waar zij heen gaat. "Drie maanden kan ik er iets betekenen. Ik hoop dat daarna een andere vrijwilliger het overneemt." Iets achterlaten kan zij wel: "Ik heb sponsorgeld dat ik daar kan besteden. Waaraan weet ik nog niet, waar het meeste behoefte aan is."

In het begin van 2017 hakte Stegink de knoop door om haar hart te volgen en een tijd vrijwilligerswerk te gaan doen. "Op internet vond ik de organisatie Travel Active en heb een voorlichtingsbijeenkomst bijgewoond. Het verhaal over het ziekenhuis in Antigua centrum sprak me aan. Na een gesprek met iemand die er geweest was, twijfelde ik geen moment meer om drie maanden onbetaald verlof te vragen." Na het fiat van haar werkgever moest er veel geregeld worden. "Ik moest bijvoorbeeld in het Engels mijn motivatie op papier zetten. Een Verklaring Omtrent Gedrag was ook een vereiste.

Stegink is niet iemand die zich snel zorgen maakt, ook niet als het om geld gaat. Toch was het een plezierige verrassing toen ze hoorde dat ze nog 5,5 week verlof tegoed had. In de tijd dat ze weg is komt er geen vervanger. "Ik heb geweldige collega's, die er geen probleem van maken om nog een stapje harder te lopen." Toen zij haar plannen vertelde aan de bewoners zorgde dat voor een schokeffect. "Het was een hele geruststelling toen ik zei dat ik terug kom!"

Hoe ze terug komt valt niet te voorspellen, maar niet zoals ze gaat. "Ik hoop antwoord te krijgen op de vraag wat nu echt belangrijk is in het leven. In vergelijking met Guatemala hebben we het in Nederland gewoon erg goed." De Alphense ziet niet op tegen grote veranderingen in haar leven. "De organisatie Travel Active geeft heel veel informatie over Guatemala. In Nederland is dit land nauwelijks bekend omdat er weinig toerisme is, ook al vanwege de burgeroorlog die er heerste." Als ze over drie maanden terug is moet ze weer omschakelen: "Ik stel me flexibel op, dat doe ik in mijn werk ook. Problemen zijn er om opgelost te worden."

Meer informatie is te vinden op https://www.travelactive.nl/vrijwilligerswerk