• Walter Planije

Goede voornemens: Kappen met appen

ALPHEN Alphenaar Ronald Faas zet zich in om mensen van het smartphonegebruik tijdens het autorijden af te krijgen. Sinds september heeft hij een website waarop elke week een nieuwe column van hem hierover verschijnt. Zijn actie wordt gesteund door Veilig Verkeer Nederland en hij is ook al te gast geweest op radio en tv. De vijftien verschenen columns worden goed gelezen en gedeeld en hij krijgt veel reacties van mensen die er daadwerkelijk door zijn gestopt.

Hélène Bouwens

APPONGELUK "Ik rijd nu zo'n vier maanden zonder mijn smartphone onderweg te gebruiken", zegt Faas. "In het begin was het heel moeilijk, maar ik kan nu wel zeggen, dat ik van mijn verslaving af ben. Ik kom minder vermoeid de auto uit. Het rijdt gewoon relaxter." Faas heeft een drukke baan als marketing- en communicatiemanager en zit vaak lange tijd op de weg. Hij is al 25 jaar mobielgebruiker en steeds vaker bemerkte hij rare verkeerssituaties, zoals een slingerende auto, als gevolg van appen achter het stuur. Levensgevaarlijk! Appongeluk is dan ook niet voor niets het woord van 2017, want maar liefst een op de vier ongelukken is smartphone gerelateerd.

ACTIE In januari start hij een nieuwe actie: Kappen met appen in vijf stappen. "Bijna iedereen heeft goede voornemens voor het nieuwe jaar", weet Faas. "En ik zou graag zien, dat heel veel mensen mijn voorbeeld volgen en ook stoppen met appen achter het stuur. Daarom schrijf ik in de eerste vijf weken van 2018 elke week een luchtige blog om mensen hierbij te stimuleren."

De rubriek 'Kappen met appen in vijf stappen' is de komende weken te lezen in het Witte Weekblad. De blogs zijn ook te volgen op: http://www.ikrijdsmartzonderphone.com