• cara yuan

KinderZwerfboekStations in De Thermen 2 geopend

ALPHEN Wethouder Kees van Velzen (cultuur) opende woensdag 31 januari in zwembad Aquarijn een KinderZwerfboekStation. Met deze formele handeling verklaarde hij tegelijkertijd ook eenzelfde station in zwembad De Hoorn geopend.

Ruud Mooy

Een 'klein maar fijn' gezelschap was in Aquarijn aanwezig bij de opening waarvoor de wethouder zich samen met twee kinderen dwars door een papieren 'muur' stortte. Daarachter stond een boekenkast met kinderzwerfboeken opgesteld.

KinderZwerfboek is een initiatief van het Nationaal Fonds Kinderhulp dat beoogt het lezen van kinderen te bevorderen. In heel Nederland zijn er in 4 jaar tijd 2055 stations ingericht.

Vertegenwoordigers van dit nationale vrijwilligersproject in de Alphense regio Samantha Strijker en Rick Riemsdijk van Eldik legden hoe uit het zwerfsysteem werkt.

,,Kinderzwerfboeken zijn boeken die zwerven van kind tot kind. Je vindt deze gebruikte boeken op locaties waar, om wat voor reden dan ook, veel kinderen komen en er (wacht)tijd is om te lezen. Enkele voorbeelden: basisscholen, kinderboerderijen, wijkcentra, buitenschoolse en kinderopvang, wachtkamers in de zorg en zwembaden. De boeken krijgen wij voornamelijk van particulieren die deze al uit hebben en ze naar de kinderzwerfboekstations brengen. Daar doen zij er een sticker op met de tekst KinderZwerfBoek. Kinderen die op een station met lezen begonnen zijn, maar weg moeten voor zij het boek uitgelezen hebben, mogen het boek meenemen op voorwaarde dat zij het weer terugplaatsen op een station zodat het verder kan zwerven."

De kinderen die met de wethouder de papieren muur doorsprongen waren Amy Koolen (11) en Jayson Göbel (11). Mena de Groot (8) voegde zich, gebruikmakend van het gat in de muur, bij hen. Amy en Mena vertelden dat zij veel lezen: ,,elke avond veel bladzijden.". Amy: ,,Ik zit in groep 6 van de Vrije School en daar lezen wij ook elke ochtend in de klas."

Yvonne Bosman (moeder van Amy) is de Stationschef van de kinderzwerfboekstations in Aquarijn en De Hoorn.

Over de situatie in de Alphense regio zegt Samantha Strijker: ,,Er zijn thans veertien stations in ons gebied maar wij willen er graag nog tien bij hebben. De nieuwste aanwinst is het kinderzwerfboekstation in de kinderboerderij Bospark waardoor op beide kinderboerderijen in Alphen zwerfboeken gelezen kunnen worden. Meer informatie is te vinden op www.kinderzwerfboek.nl en op onze lokale facebookpagina KinderZwerfboek Alphen aan den Rijn. Wij zijn blij met de steun van de gemeente en wethouder Van Velzen die al eerder een station op het adres Hooftstraat 156 opende. Ook de hulp van Jay Göbel, manager Aquarijn, is voor ons belangrijk."

Een hartenkreet van Strijker en Riemschijf van Edik naar boekbezitters: ,,Doe mee met ons. Duik in je boekenkast en stuur boeken uit zwerven op een spannende tocht, zamel boeken in of begin zelf een kinderzwerfboekstation."