• Walter Planije

Kleding voor wie krap bij kas is

ALPHEN Sinds 30 oktober heeft de 61-jarige Gerda Scheffers een winkel, de Kledingschuur, aan de Hoflaan 27. Mensen met een kleine portemonnee kunnen daar terecht voor kleding, schoenen, speelgoed maar ook meubels en keukengerei. "Omdat ik deze ruimte huur, kan ik de spulletjes niet meer gratis weggeven", zegt Scheffers. "Een gezin kan zich voor 5 euro per jaar inschrijven en betaalt per gezinslid 1 euro per kwartaal."

Hélène Bouwens

KLEDINGBANK Het inzamelen en weer uitdelen van kleding begon in september 2015 toen Scheffers op het journaal hoorde, dat de kledinginzamelingsactie voor de Syrische vluchtelingen gestopt was, omdat er voldoende kleding was ingeleverd. "Twee jaar geleden belandde ik in de bijstand en daarom loop ik zelf bij de Voedselbank", vertelt Scheffers. "Ik ontmoette daar Alphenaren die kleding ook goed kunnen gebruiken. Ik deed toen een oproep via facebook om kleding bij mij te brengen en al snel had ik genoeg spulletjes om weer uit te delen. De Kledingbank was een feit en het was zo fijn om te zien hoe blij ik mensen ermee maakte. Maar mijn huis, een vierkamerwoning aan de Pieter Floriszstraat, raakte voller en voller en ook mijn kelderbox puilde uit. Acht maanden heb ik met mijn twee hondjes op de bank geslapen. Gelukkig hielp Anneke Janssen van de gemeente me bij het zoeken naar een nieuwe winkelruimte en vond deze in het oude Sint Joseph. Ik heb een jaarcontract voor de ruimte, maar we beginnen er nu alweer uit te groeien." Scheffers runt de winkel in het voormalige zorgcentrum samen met zeven enthousiaste vrijwilligers. Ook haar broer helpt regelmatig mee. Daarnaast begeleidt iemand de vrijwilligers en regelt iemand de boekhouding voor haar.

OPSLAGRUIMTE Scheffers: "Mijn huis en de opslagruimte aan de Sterrenlaan zijn nu weer leeg, maar mijn kelderbox staat nog vol. Daarom ben ik dringend op zoek naar een permanente opslagruimte, het liefst in Alphen, want de ruimte die ik nu tegenover de winkel ervoor gebruik, is maar tijdelijk beschikbaar gesteld door Woonforte. We hebben die ruimte nodig om de binnengekomen spullen uit te zoeken en voor de opslag van seizoensgebonden spulletjes. In de toekomst willen we nog groter worden en het liefst de winkel en het magazijn bij elkaar hebben. Ook woningen leeghalen en schoon opleveren tegen een redelijke prijs willen we graag gaan oppakken."

OPEN Voor mensen die krap bij kas zitten is de Kledingschuur - de nieuwe naam voor de Kledingbank - op maandag geopend van 19:00 - 21:00 uur en op dinsdag, woensdag en vrijdag van 11:00 - 15:00 uur. Daarnaast is de winkel maandelijks op zaterdag van 12:00 - 15:00 uur open voor iedereen. Zaterdag 25 november was de eerste sneak peak zaterdag; de eerstvolgende is op 16 december. Daarna elke laatste zaterdag van de maand.

Tot Sinterklaas heeft de Kledingschuur een speciaal hoekje met speelgoed in de winkel ingericht. Daar mogen kinderen gratis iets leuks uitzoeken.

Voor info of doneren van kleding: gerdascheffers@hotmail.com / 06-55074153.