• Rob Langerak

Klokkenmarkt nieuw bij Kringloop Alphen

ALPHEN De Stichting Kringloop Alphen hield zaterdag 7 oktober aan de Energieweg een drukbezochte boeken- en klokkenmarkt tijdens de negende Nationale Kringloopdag. In een tent achter het gebouw gingen de boeken voor slechts 25 cent per per centimeter dikte over de toonbank en voor een klok moest in een tentje ernaast vijf euro worden neergeteld.

Rob Langerak

De boekenmarkt - waarbij de dikte van het boek de prijs bepaalt - is een bekend fenomeen bij de meeste klanten van de kringloopwinkel en wordt meestal twee à driemaal per jaar gehouden, maar de klokkenmarkt is gloednieuw. Daarvoor moeten de kopers wel een gokje wagen, want de tientallen klokken op de overdekte markt zijn vooraf niet nagekeken. Voor vijf euro kun je daarom misschien een juweeltje op de kop tikken, maar wellicht ook een kat in de zak, die het thuis vertikt om te tikken. Voor Joosting Bunk is dat geen probleem. Voor zijn 14-jarige kleinzoon koopt hij een klok waarvan de regulateur defect is. "Geen probleem hoor. Wij kopen vaker klokken bij de kringloop. Mijn kleinzoon haalt ze uit elkaar, maakt ze schoon en krijgt ze vaak weer aan de praat." Echt hard gaat het niet met de klokken, maar een vrouw belooft aan het eind van de dag terug te komen en dan een bod op het restant te doen.

In de tent met boeken, vertellen vrijwilligers Marjolijn Amende en Aad Kesselaar dat de loop er goed in zit. "Maar we kunnen het goed bijhouden." Aad meet de stapels boeken en Marjolijn beheert de kassa. De meeste bezoekers gaan met een stapeltje voor eigen gebruik weer naar huis, maar docente Nelleke van der Meer weet van geen ophouden en sjouwt vele meters boeken in big shoppers naar de stationcar, omdat haar man Hans tijdelijk niet mag tillen. "Hij zoekt de boeken uit, puur voor de handel", licht ze toe. "Alles wat hier in één dag niet verkocht wordt is zeker niet onverkoopbaar", zegt zij, als zij opnieuw een paar tassen heeft gevuld. Hans vertelt dat hij vaak op markten, zoals de grote boekenmarkten in Deventer en Dordrecht staat.