• Rob Langerak

Leerlingen Vrije School vieren Sint Maarten

ALPHEN Voor de leerlingen van Vrije School Ridderspoor in Alphen was het vrijdag een spannende avond. Met hun zelf uitgesneden lampionnen van uitgeholde pompoenen met een kaarsje erin, vierden zij in de omgeving van hun school aan de Essenburg het feest van Sint Maarten.

Rob Langerak

Het feest is gebaseerd op een legende over ridder Martinus, die op een koude winterdag een arme man zonder jas in de sneeuw zag zitten. Hij stapte van zijn paard en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou. Op zijn sterfdag 11 november werd het gebruikelijk om kinderen iets te geven. Met hun zelfgemaakte lampionnen gaan zij als het donker is in optocht langs de huizen. Daar zingen ze liedjes en krijgen dan een kleine gezonde attentie.

De leerlingen van de klassen 1, 2 en 3 gingen de wijk in en belden aan bij vooraf geselecteerde adressen. Daar kregen zij in ruil voor een liedje een appel of mandarijn. De kleuters wandelden een route door het naastgelegen parkje. Daar ontmoetten zij een vrouw die juten zakjes uitdeelde om de giften te verzamelen, de notenkabouter die walnoten in zijn hoed had en een bakker die versgebakken broodjes uitdeelde. Ook Sint Maarten stond langs het wandelpad. Kinderen uit hogere klassen brachten hun verlichte pompoenen naar een zorginstelling. Van de appels die zij daar kregen, worden deze week op school appeltaarten gebakken, die weer naar de bewoners gaan. Nadat van de inhoud van de uitgeholde pompoenen eerder al soep was gemaakt, kregen alle kinderen na afloop chocolademelk en koek tijdens een Sint Maarten-vertelling.