• Walter Planije
  • Walter Planije

Meer dan 100 kunstenaars bij Kunstroute AlphenArt en STA-ART

ALPHEN Alphen staat komend weekend, op 3, 4 en 5 november, in het teken van kunst. Niemand kan er omheen: er hangt kunst in de bomen en aan de hekken, er staat kunst in de tuinen en in de perken, muisjes en kaboutertjes lopen de hele route mee. Ze zitten in het gras, klimmen in bomen en kijken door etalageramen. Kortom, overal tussen het station en de Aarhof is kunst. Dit alles in het kader van de Alphense Kunstroute.

Froukje Jellema

Het enthousiasme spat er vanaf als Gisella Klein, Bert Verboon en Renske Koster vertellen over het project waarvoor zij, samen met Joost Zwanenburg, het initiatief namen. Hun inzet was om vooral ook jonge kunstenaars en nieuwe kunstvormen bij een Alphense Kunstroute te betrekken. Alphen bezit een aantal mooie kunstwerken en er is een groep kunstenaars die vaak prachtig werk maakt. Maar er is meer, vonden ze. "Het werd groter dan we dachten", vertellen ze. "Meer dan honderd kunstenaars hebben zich aangemeld, uit heel Nederland. Er zijn graffitikunstenaars, stencilgraffitikunstenaars, beeldhouwers, schilders, fotografen, keramisten en illustratoren. Het is dus heel breed en heel divers."

In het centrum beschilderen graffitikunstenaars muren en worden vele lege panden omgetoverd tot kleine galeries, met etalages met teksten, beelden, schilderijen en foto's. Het oude pand van V&D wordt een grote galerie, waarvan een deel wordt ingericht met streetart. Achter de Aarhof is een laad- en losruimte die eveneens in het teken van de kunst wordt ingericht. Het Atrium van het stadskantoor biedt eveneens een prachtige entourage voor vooral driedimensionele kunst en uiteraard biedt de STA-ART Galerie in de Aarhof ook ruimte voor allerlei activiteiten.

MUZIEK Het zijn overigens niet alleen beeldend kunstenaars die meedoen. Ook muzikanten dragen een steentje bij. Zo verleent de Nieuwe Muziekschool Alphen (NMSA) medewerking aan het programma. Giselle: "We zijn heel blij met alle sponsoring en bijdragen. In de Galerie in de Aarhof komt een piano, uitgeleend door Lina's Muziekhandel. Ze komen hem ook nog stemmen. Dat is toch fantastisch?" Op diverse plaatsen zijn er optredens. De Alphense band iPanic treedt op in het oude pand van V&D, de band Fierce'n Fire treedt op in het Atrium. En mocht er met dit alles nog niet genoeg passie en emotie zijn ontstaan, dan ontstaat dat wel bij de optredens van Tangoschool Temperamento.

Het oude pand van V&D biedt een mooie plek voor de kunstenaars om hun werk te tonen, maar ook voor de inloopworkshops stencil/graffiti op zaterdag en zondag. In dit pand wordt twee- en driedimensionaal werk getoond, een mooie combinatie van moderne en traditionele kunst. In het oude restaurant van La Place is werk te zien van de afstudeerklas van de Willem de Kooning academie. En dankzij sponsoring door de Stichting Rijnkade 1630 worden er speciaal voor kinderen diverse activiteiten georganiseerd. Direct al vrijdag lopen Renske en Joost met een aantal schoolklassen de route, waarbij ze eindigen bij de Art-Kar van STA-ART die bij het Stadskantoor wordt geparkeerd. Hier krijgen de scholieren een stencil/graffiti-workshop.

De officiële opening vindt vrijdag om 17.00 uur plaats in de Aarhof en wordt verricht door wethouder Kees van Velzen. Saxofoniste Aubrey Snell zorgt daarbij voor een muzikale noot en later op de avond, om 19.30 uur is er nog een optreden van het strijkorkest Jong Belegen.

Helemaal van deze tijd is het gebruik van een QR-code voor informatie over de route, de kunstenaars en de kunstwerken.