• Molen De Eendracht

    Eigen foto

Nationale Molendag op zaterdag 12 mei

ALPHEN Tijdens de Nationale Molendag op 12 mei openen molenaars in heel Nederland hun deuren. Ook in Alphen aan den Rijn en Aarlanderveen zijn molens geopend aanstaande zaterdag.

Molen De Eendracht aan de Gouwsluisseweg 46, is zaterdag 12 mei open van 10.00 uur tot 17.00 uur. Er is een rondleiding, een expositie en men kan er pannenkoeken bakken. Het brood wordt gebakken in een leemoven. Tijdens andere weekeinden is de molen geopend op zaterdag van 8.30 - 18.00 uur. In de molenwinkel kan men terecht voor meelproducten. molen-de-eendracht.nl

Vrouwgeestmolen, Heimansbuurt 1, in Alphen aan den Rijn is zaterdag 12 mei open van 10.00 uur tot 17.00 uur. Tevens worden er vanaf 11.00 uur acht Shetlander schapen geschoren en is er een demonstratie van een echte smid, Joey van der Steeg. Er zijn ook rondleidingen.

In Aarlanderveen is van 10.00-17.00 uur de viergang Aarlanderveen te bezichtigen. De vier molens maalden in vroegere tijden samen de polder droog. Bij diepere polders was het noodzakelijk dat het water in 'trappen'omhoog werd gebracht. Molen No. 1 (ondermolen) staat aan Achtermiddenweg 4, Molen Nr. 2 (middenmolen) Achtermiddenweg 2, Molen No. 3 (bovenmolen) Kortsteeksterweg 24 en Molen No. 4 (de Put) aan Kerkvaartsweg 61. Iedere molen heeft zijn eigen extra activiteit. Er is een expositie van olieverfschilderijen, een klompenmaker, een kaasmaker en een expositie over de komende restauratie van de bovenmolen.

molenviergangaarlanderveen.nl

Ook de Westveense molen op Westveense Kade in Woerdense Verlaat is zaterdag 12 mei van 10.00-16.00 uur open, draait en maalt. De Westveense Molen kan bij goede wind 25.000 liter water per minuut omhoog pompen. De molen is in 1676 gebouwd en tot 1975 gebruikt. Sindsdien geeft de molen naast een monumentale waarde ook de zekerheid dat de polder droog blijft als de elektriciteit ooit uitvalt of het gemaal het niet aan kan. Zaterdag 12 mei kunnen bezoekers om 10 uur helpen de molen op de wind te zetten. Met voldoende wind en water zal de molen niet alleen draaien, maar ook water pompen met het scheprad. Er is de gehele dag gelegenheid om een kijkje te nemen en om 16.00 uur is er misschien ook gelegenheid om af te zeilen.