• Drukte op de Westkanaalweg.

    Rob Langerak

Onverwacht prima omstandigheden bij 20 van Alphen

ALPHEN Er waren door het bestuur van de Stichting Twintig van Alphen diverse voorzorgsmaatregelen genomen om eventuele onderkoeling tegen te gaan. Het was immers in de dagen voor de 20 van Alphen op 4 maart ijzig koud. Ze bleken niet nodig, uitgerekend zondag was er van vorst en een bijzonder koude wind geen sprake meer. Het zonnetje liet zich zelfs bij vlagen zien en het bleef de hele dag droog. Een prachtige dag dus voor de ongeveer 7500 deelnemers aan de diverse afstanden, de organisatie, de enkele honderden vrijwilligers en de kijkers langs het parcours. In sommige straten maakten die er een leuk feest van en dat konden de lopers in de slotfase bijzonder waarderen.

Theo van Egmond

Ze was er uiteraard ook weer bij: Truus den Uijl. De vijfentachtigjarige Alphense (''dat mag iedereen weten hoor'') stond vanaf de strook voor de viptent vanaf het moment dat de allerkleinsten om 10.30 startten tot en met de allerlaatste binnen was aan het eind van de middag te klappen, aan te moedigen en complimenten te geven. Dat de wedstrijden over twintig kilometer van de mannen en de vrouwen totaal niet spannend waren boeiden haar totaal niet. ,,Iedere deelnemer is voor mij een winnaar.'' De echte winnaar was zoals verwacht de Belg Koen Naert, net als vorig jaar. Hij ging er direct na de start vandoor, liet zelfs de haas Maureen Koster achter zich en soleerde naar de overwinning in 1.01.39. De Zweed David Nilsson kwam eenentwintig seconden later binnen na in de sprint de beste Nederlander Bart van Nunen van zich afgeschud te hebben. Bij de vrouwen was er ook iemand die boven iedereen uitstak. De Tsjechische Eva Vrabcova liet iedereen haar hielen zien. In de beginfase althans, want op een gegeven moment waren die hielen niet meer te zien, zo groot was het verschil. Haar eindtijd zou 1.09.31 bedragen en dat was twee minuten en acht seconden rapper dan de Nederlandse Jacelyn Gruppen, de ook al verwachte nummer twee. De Belgische hanne Verbruggen finishte als derde. Prima was de vierde plaats van het Alphense AAV'36-lid Liselotte van den Berg. Zij liet 1.16.17 afdrukken en nog nooit liep een vrouwelijk lid van AAV'36 de twintig kilometer zo snel.

De tien kilometer bij de mannen werd gewonnen door de Belg Faouri M'Talsi. Bij de vrouwen was de Alphense Nathalie Klaassen, een van de Roadrunners van AAV'36 met 39.31 de rapste. Marije Hijman uit Boskoop was de snelste op de vijf kilometer. Broer Koen mocht ook op het podium plaatsnemen vanwege zijn derde plaats op de vijf kilometer bij de mannen. Het festijn begon al 's morgens om 10.30 uur met een loop over een kilometer. Geweldig om te zien hoe heel jonge kinderen, begeleid door ouders, opa's en oma's genieten, knokken, blij of verdrietig zijn. De lopen over diverse afstanden maken van de 20 van Alphen elk jaar weer zo'n groots loopfeest.

Winnaar Koen Naert had vooraf geen plan gemaakt. ,,Ik ging in een strak tempo ven start en constateerde tot mijn groet verbazing dat ik al snel een stevig gat sloeg. Er waren nog wel een par lopers, onder wie mijn landgenoot Kjellt de Hondt, die probeerden aan te haken, maar daarmee forceerden ze zich zelf. Toen haas Maureen Koster het voor gezien hield ging de tweeëntwintigjarige nationale belofte zelf op avontuur. De Zweed David Nilsson kon met hem mee, maar liet het echte werk over aan Van Gulik. De Zweed leek er doorheen te zitten, maar toen de finish in zicht was bleek het een tactisch spel geweest te zijn en klopte hij in de strijd om de tweede plaats de Nederlander alsnog vrij gemakkelijk. Van Nunen had daar geen moeite mee. Het was hem te doen als voorbereiding op het Nederlands kampioenschap halve marathon over enkele weken. De beste Nederlandse vrouw Jacelyn Gruppen wist dat ze nog niet tegen de Tsjechische Eva Vrabcova op kan. ,,Ze is op zo'n afstand veel beter dan ik, maar ik ben heel tevreden met mijn race."

En tevreden was bijna iedereen, met name ook de organisatie. Voorzitter Arthur Bosua: Geweldig toch dat het opeens zulk lekker weer was. ,,Ik heb geen wanklank gehoord. Aanvankelijk zaten we nog erg verlegen om vrijwilligers, maar na een groot aantal oproepen in de media was alles halverwege de week helemaal rond. '' Ook Ceriel Janssen, die gaat over wedstrijdzaken', liep moe maar trots te zijn. Dat enkele aangekondigde wedstrijdlopers verstek lieten gaan is hem niet aan te rekenen, dat gebeurt altijd wel bij dergelijke wedstrijden. Wel zal hij beseffen dat een spannender wedstrijdverloop zo'n dag nog mooier maakt. Dat was imers jaren geleden de bedoeling toen besloten werd geen dure Afrikanen meer naar Alphen te halen. Maar op verder alle fronten was dit een bijzonder geslaagde editie van de 20 van Alphen.