• In Groet wordt graag gefietst.

    Fietsnetwerk.nl

Op de fiets tijdens Polderdag 10 mei

ALPHEN Tijdens de Polderdag op donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag) kan worden gekozen uit vijf fietsroutes door het landelijk gebied rond de stedenring Leiden – Zoetermeer – Alphen aan den Rijn. De routes voeren de fietsers langs de natuur en historie van het platteland. Onderweg kunnen boerderijen, kwekerijen en cultureel erfgoed bezocht worden. De ondernemers in het buitengebied zetten speciaal op deze dag de deuren van hun bedrijf open, organiseren activiteiten en serveren (streek)-hapjes en drankjes.

Er worden ieder jaar veel activiteiten georganiseerd die een uniek kijkje bieden in het leven en werken op de boerderijen, molens en kwekerijen, en de bezoekers kennis laten maken met de dieren en planten die leven in de polder. Luister naar een optreden, maak de strobalenrace mee en proef heerlijke huisgemaakte producten. Ook voor de kinderen zijn er leuke activiteiten als oud-Hollandse spelletjes, een springkussen en ponyritjes.

MEEDOEN Wie mee wil doen hoeft donderdag 10 mei alleen maar de fiets te pakken en 's ochtends naar één van de startpunten te fietsen. Daar ontvangt men een deelnamebewijs en een routekaart. Iedere route is ongeveer 20 km met zo'n acht bedrijven om te bezoeken. De startpunten zijn open van 10.00-13.00 uur. De boerenbedrijven sluiten om 16.00 uur. Deelname kost 3,50 euro per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar doen gratis mee. Van 9.30-10.00 uur is de officiële opening van Polderdag Land van Wiek & Water op het erf van Moes & Tuin, Oostkanaalweg 3a, Alphen aan den Rijn.

Route Hazerswoude – 27,5 km

Heerlijk weids en groen en een stukje door Alphen is deze route dit jaar. Er is een bezoek aan molen en kwekerij mogelijk. Op de boerderij is kaas en zuivel te vinden en in een Landwinkel kan men inspiratie opdoen over creatieve workshops. De fietsroute kan eenvoudig worden uitgebreid richting Nieuwkoop.

Startpunten en lengte tot de route vanaf startpunt: Café de Egelantier, Raadhuisplein 1, Hazerswoude-Dorp: 4,5 km; Minicamping Polder Flora, Rietveldsepad 4b, Alphen aan den Rijn: 0 km; Landwinkel Sonneveld, Bentwoudlaan 2, Benthuizen: 7 km; Eetcafé de Hoek, Dorpsstraat 50, Koudekerk aan den Rijn: 3,5 km; Eeterij het Keldertje, Burgemeester Colijnstraat 1a, Boskoop: 0 km; Hotel-Restaurant de Unie, Kerkweg-Oost 226, Waddinxveen: 8 km; Moes & Tuin, Oostkanaalweg 3a, Alphen aan den Rijn: 0 km.

Alphen – Nieuwkoop – 24 km

Een route door Aarlanderveen en een stukje van Nieuwkoop. Een theetuin en gezellige boerenbedrijven rekenen al op de komst van de fietsers. Startpunten en lengte tot de route vanaf startpunt: Het Oude Rechthuis, Dorpsstraat 40, Aarlanderveen: 0 km; Boerderij De Witte Gravin, Kortsteekterweg 12, Alphen aan den Rijn: 0 km; IVN-gebouw De Vlinder, Burgemeester Bruins Slotsingel 15, Alphen aan den Rijn: 2 km; VVV Alphen, het Brugwachtertje, Pieter Doelmanstraat 19, Alphen aan den Rijn: 2 km; Moes & Tuin, Oostkanaalweg 3a, Alphen aan den Rijn. Wandelen kan ook, ongeveer vier uur met een gids. Start om 12.00 uur bij Café de Egelantier, Raadhuisplein 1, Hazerswoude-Dorp. Reserveren niet nodig.