• Ontroerend mooi waren de optredens van de drie jongenssopranen.

    cara yuan

Oratorium Vereniging excelleert

ALPHEN Wie op 23 november in de Bonifatiuskerk een plaats had weten te bemachtigen, was getuige van een excellente uitvoering van werken van Benjamin Britten, Gustav Holst en Gerald Finzi door de Alphense Oratorium Vereniging. Een uitvoering van hoog muzikaal niveau, met medewerking van Vrouwenkoor Colorique, drie jongenssopranen van het Haags Matrozenkoor, organist Simon Stelling, de pianisten Laura Bos en Jelena Popovic het Nederlands Begeleidingsorkest en de uit Engeland ingevlogen tenor Guy Cutting.

Roelf Scholma

Dirigent Patrick Pranger wist niet alleen intieme oorstrelende klanken aan zijn ensemble zangers en spelers te ontlokken, hij wist het publiek ook in de ban te brengen van de magie die muziek heet. Voor aanvang van het concert repeteerde Pranger met het publiek op twee delen waar koor en publiek, naar goed Engels gebruik, samen zingen. De harmonieus muzikale sfeer voor de avond was gezet. Het programma bood, onder vakkundige leiding van dirigent Patrick Pranger, ruim voldoende uitdaging voor zangers en spelers waardoor het publiek kon genieten van een muzikale uitvoering van hoog niveau. Dirigent Patrick Pranger wist de nauwelijks hoorbare spanning in de zangstemmen bij opening te transformeren tot brede, indrukwekkende koorklanken. Ontroerend mooi waren de optredens van de drie jongenssopranen, evenals de uitvoering van het vierhandige Eclogue for piano and strings van componist Gerald Finzi door Bos en Popovic en het Nederlands begeleidingsorkest.

Na de pauze volgde uitvoering van de Saint Nicolas Cantata. Het hoogtepunt van de avond waarin Britten de legenden die over het leven van Sint Nicolaas de ronde doen, op onnavolgbare wijze van een muzikale verhaallijn voorzag. Het publiek luisterde ademloos naar de excellente uitvoering van het werk waar de zangers, zowel tijdens de repetities en zeker tijdens de uitvoering, alles van zichzelf hebben gegeven om de uitvoering tot een succes te maken. Dat is gelukt. Zelfs meer dan dat; de Alphense Oratorium Vereniging excelleerde met hun uitvoering van de werken van Britten, Holst, en Finzi.