• Eigen foto

Rijnvicus maakt dak klaar voor zonnepark

ALPHEN Op het dak van leerwerkbedrijf Rijnvicus aan de Distributieweg worden op dit moment onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd, om dit dak geschikt te maken voor de bouw van het zonnepark Rijnvicus. Komende maanden worden hier 1.750 zonnepanelen geplaatst voor Zon op Alphen.

De bestaande dakbedekking bestaat uit een steenwol isolatie met bitumen dakbedekking. Dit is te zacht om er zonnepanelen op te plaatsen. Het dak krijgt nu een zogenoemde pir-isolatie met een harde kunststof bedekking en een lichtgrijze kleur. Die kleur is speciaal gekozen omdat die ten gunste komt van de opbrengst van de zonnepanelen. Dankzij de nieuwe toplaag kan het dak weer dertig jaar vooruit en is het gereed voor de plaatsing van 1.750 zonnepanelen.

,,Met de onderhoudswerkzaamheden en de realisatie van het zonnepark slaan we op het gebied van duurzaamheid twee vliegen in één klap", zeg manager facilitaire zaken Dick van Leeuwen van Rijnvicus. Al in de SWA-tijd werden plannen gemaakt om het gebouw te verduurzamen, onder meer door zonne-energie op te wekken. Om deze plannen nu te realiseren, sloot de gemeente in april van dit jaar een zogeheten Green Deal met de lokale Energiecoöperatie Energiek Alphen aan den Rijn.

Energiek Alphen is onder de naam Zon op Alphen bezig met de realisatie van twee zonneparken. Het ene komt op het dak van de driving range van Golfclub Zeegersloot. Daar worden 160 panelen geplaatst. Op het 4.800 vierkante meter grote dak van Rijnvicus is ruimte voor 1.750 zonnepanelen. Inwoners van Alphen die thuis geen geschikt dak hebben om zonnepanelen te plaatsen, kunnen door certificaten te kopen meedoen aan Zon op Alphen en zo hun eigen duurzame energie opwekken. Sinds het begin van de inschrijving zijn al meer dan duizend panelen/certificaten verkocht. Zon op Alphen is het grootste collectieve zonneproject van Zuid-Holland.

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft als eigenaar van het Rijnvicus-gebouw het dak gratis beschikbaar gesteld voor Zon op Alphen. De gemeente wil in 2050 energieneutraal zijn en heeft zonne-energieprojecten nodig om deze doelstelling te halen. In de Green Deal is ook afgesproken dat het dak zou worden gerenoveerd en geïsoleerd.