• Walter Planije

Sama Sama Festival: eerbetoon aan eerste generaties Molukse gemeenschap

ALPHEN De Molukse gemeenschap in Alphen viert zaterdag 2 december feest in de Rijnstreekhal. Het feit dat alle kaarten snel waren uitverkocht en het vermogen van onze, van origine Molukse, stadgenoten een goed feest te organiseren, garanderen zeker een mooi spektakel.

Ruud Mooy

Voorzitter van de Stichting Sama Sama, Frangken Tuhumena en bestuursleden Stanley Hattu en George Harmusial zijn er na enkele maanden hard werken in geslaagd een indrukwekkend programma met regionaal en nationaal bekende artiesten samen te stellen. Op basis van het thema 'Music, Food en Dance' zijn er optredens van onder andere Masada, Lois Lane, Danjil & Friends, saxofonist Ton Roos met band, verschillende DJ's en de Molukse bands The Family Song en Familiair. Dit alles gelardeerd met heerlijke Molukse maaltijden, saté, snacks en drankjes tegen zeer goed betaalbare prijzen.

Ondernemer (mede-eigenaar van reisorganisatie 333 Travel) Frangken Tuhumena, zet zijn ondernemersgenen en organisatievermogen al jaren in voor de Molukse gemeenschap in Alphen. Hij vertelt over de missie van Stichting Sama Sama en het doel van het festival in de Rijnstreekhal. "De stichting is in 2014 opgericht ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Molukse wijk als eerbetoon aan de eerste generaties die zich in Alphen vestigden. Een tweede doelstelling was en is het genereren van een financiële basis voor activiteiten van de senioren in de wijk. Wij, de jongere generaties hebben veel aan hen te danken en willen met de stichting iets terugdoen voor onze ouderen." Frangken Tuhumena, telg uit een zeer muzikaal gezin, geeft als voorbeeld voor zijn gedrevenheid in dit verband zijn eind vorige eeuw overleden vader, die hem meegaf: "Blijf normaal en zet door."

Dat 'terug doen' wordt mede door het komend Sama Sama Festival concreet. Tuhumena: "Wij stellen de opbrengst ter beschikking van het Molukse comité Tungu (= monument) dat zich inzet voor het oprichten van een monument voor de Molukse ouderen in de bomenwijk. Wij zijn blij met de steun die de gemeente, i.c. wethouder Kees van Velzen, aan dit streven geeft."

Sama Sama heeft vooraf publicitair flink aan de weg getimmerd via lokale en sociale media en borden langs wegen. Met gevolg dat de duizend toegangskaarten binnen vier weken uitverkocht waren. De samenstelling van het te verwachte publiek is redelijk in balans voor wat betreft de verhouding tussen personen met en zonder Molukse achtergrond. Een mooie mix wat ook iets zegt over het goed verlopen integratieproces van de Molukse gemeenschap in Alphen.

Het bestuur van Sama Sama is blij met de steun van sponsoren. Frangken Tuhumena noemt Flowers All In, Corpocon en 333 Travel als voorbeelden, en voegt toe: "maar ook vele anderen droegen bij waarvoor onze dank."

"Voor een dergelijk groot festijn is de inzet van de 75 vrijwilligers onontbeerlijk en wordt zeer gewaardeerd. Wij willen met hun hulp elk jaar een Sama Sama Festival organiseren", zegt de stichtingsvoorzitter.

Het Sama Sama Festival vindt op zaterdag 2 december plaats in de Rijnstreekhal, Dillenburg 1.

De zaal gaat al open om 10.30 uur. Het feest eindigt om 00.00 uur.