• Het Viride Kwartet staat zaterdag in Den Haag in de finale.

    Peter van Mulken

Sedna en Salomé staan in finale Prinses Christina Concours

ALPHEN Ze zijn 17 jaar, wonen in Alphen en delen een grote passie voor klassieke muziek: Salomé Bonnema en Sedna Heitzman. Supertalenten waar het gaat om het bespelen van de (alt)viool. Zaterdag staan ze in het Zuiderstrand Theater in Den Haag op het podium, als onderdeel van het Viride Kwartet, voor de nationale finale van het Prinses Christina Concours. Het kwartet bestaat verder uit Iris Kengen (Boxmeer) en Jurre Koopmans (Den Haag).

Froukje Jellema

De weg naar deze finaleplaats begon voor dit kwartet bij de regionale voorronde in Den Bosch. Ze wonnen er de eerste prijs en mochten verder naar de Nationale Halve Finale op 7 april. Daar werden uit de 26 deelnemers acht geselecteerd voor de Nationale Finale. Daarnaast wonnen ze hier de publieksprijs. Ze zijn trots op het feit dat ze in de Nationale Finale staan. ,,Natuurlijk willen we graag winnen, maar we zijn ook heel blij met de naamsbekendheid en de concerten die ermee samenhangen." Salomé won overigens al eerder, op 12-jarige leeftijd, een prijs in de jongste categorie.

Het Viride Kwartet bestaat pas een jaar. De leden kennen elkaar van de School voor Jong Talent, in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Salomé bezoekt deze school al vanaf haar negende jaar. ,Op mijn vijfde wilde ik al heel graag viool leren spelen, maar voor de muziekschool in Alphen was ik nog te jong. Mijn ouders hebben me toen via de PIVO in Den Haag de kans gegeven om viool te leren spelen. Op mijn negende ben ik naar de School voor Jong Talent in Den Haag gegaan." Sedna vertelt dat ze al op haar zesde in Alphen naar de muziekschool ging. ,,Mijn ouders kozen voor de viool omdat mijn broer al piano speelde. Toen ik een jaar of 10 was wees docente Ellen Sielcken me op de School voor Jong Talent. Na de basisschool ben ik daar naar toe gegaan en daar leerde ik ook Salomé kennen."

Voor een buitenstaander lijkt het zwaar: om 8 uur ’s ochtends zijn ze al op school en ze komen pas rond zes uur weer thuis. En ook zaterdags gaan ze naar school. Dagelijks wordt er drie à vier uur gestudeerd op de viool, soms ook nog ’s avonds. Er blijft weinig tijd over voor andere dingen. Maar voor Sedna en Salomé ligt dat anders. ,,Dit kan alleen als dit je passie is. Onze vrienden zitten bij ons op school. We ervaren het allemaal zo." Sedna zit nu in het eindexamenjaar, dat op deze speciale school mag worden verdeeld over twee jaar. Salomé doet volgend jaar eindexamen. Daarna willen ze naar het conservatorium, het liefst met hun eigen viooldocente. Voor Salomé is dat niemand minder dan Vera Beths, van wie ze de laatste jaren les heeft. Daarvoor, vanaf haar zevende kreeg ze les van Koosje van Haeringen. Ook Sedna kreeg les van Koosje van Haeringen en volgt nu lessen bij Ilona Sie Dhian Ho.

Hun wens is later als uitvoerend musicus te werken. Salomé houdt alle opties open, maar zou het liefst als soliste optreden. Sedna ziet zichzelf bij voorkeur in een ensemble, het liefst een kwartet. ,,Ik heb minder met solo optredens."