• Anouk Noordermeer (lijsttrekker VVD) wordt uitgenodigd als een van de 1e om de stemwijzer te gebruiken vanavond en rechts is plaats vervangende griffier Jan Augustinus.

    Cara Yuan

Stemwijzer hulpmiddel voor wie het niet weet

ALPHEN Omdat de politieke partijen in verkiezingstijd allemaal van hun kiezers houden, lanceerden zij onlangs de stemwijzer.

Met de stemwijzer bieden alle Alphense lokale politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen een hulpmiddel aan zwevende kiezers. En natuurlijk hopen al die deelnemende lokale partijen zoveel mogelijk zwevende kiezers over de eigen streep te trekken.

Roelf Scholma

De stemwijzer telt 30 stellingen in verschillende categorieën. Het uiteindelijke resultaat wordt bepaald door het aantal keren dat men het eens of oneens is met deze stellingen waarbij ook kan worden aangegeven dat men geen mening heeft. De lijsttrekkers Anouk Noordermeer (VVD en Bernadette Wolters (PvdA) beten de spits af.

Natuurlijk verbaasde het de aanwezige raadsleden niet dat beiden 100% scoorden op de eigen partijprogramma's. „Dat zegt iets over de kwaliteit van de stellingen", sprak een trotse VVD'er. „Of het zegt iets over het ontbreken van controversiële stellingen", klonk het in het kamp van Nieuw Elan. Dat de stemwijzer bij zowel Noordermeer als Wolters ook goed scoorde op programma's van andere partijen die het dichtst bij het programma van hun eigen partij kwamen geeft aan dat de stellingen goed op hun partijprogramma's zijn afgestemd. De lancering vond plaats is de juiste omgeving van de Game Arena. Terwijl lijsttrekkers en andere kandidaten zich in de werkelijke wereld van de politiek verdiepten, speelden de gamers hun spel in de virtuele wereld. ,,Of ik ga stemmen? Nu even niet ik moet eerst zien dat ik overleef in dit spel."