• Bas van Polanen: ,,Door Geer en Goor heb ik mij bijna vijf jaar geleden als vrijwilliger aangemeld. -

    Wouter Keuris

Verjonging in de gemeenteraad: Bas van Polanen

ALPHEN Bas van Polanen (24) vestigde zijn naam in de Alphense politiek door wethouder Han de Jager namens de VVD fractie uit te dagen voor een interpellatiedebat over de wachtlijsten in de jeugdzorg.

Roelf Scholma

Jeugdige overmoed? Nee, blijkt tijdens een flitsend gesprek waarin de samenleving en de rol van de politicus Van Polanen van alle kanten worden belicht. „Als de wethouder blijft volhouden dat er geen wachtlijsten zijn terwijl de VVD het tegendeel kan aantonen, mag je zware politieke middelen inzetten. Het gaat namelijk om het welzijn en gezonde toekomst voor de jeugd."

Het is verrassend te horen dat Bas, naast zijn werk op een juristenkantoor en zijn raadslidmaatschap consequent op zondagen te vinden is in woon-zorgcentrum Driehof in zijn woonplaats Hazerswoude-Dorp. Hij gaat wandelen met bewoners of maakt een praatje met ze. „Ja, zo nu en dan spelen we ook Bingo, maar dan wel verhalen-bingo."

GEER EN GOOR Bas vertelt dan een verhaal waarin getallen worden genoemd. De bewoners strepen die getallen af op hun bingokaart. Zo worden licht-dementerende ouderen uitgedaagd na te denken om met de bingo mee te doen. „Nee, ik werd niet op een morgen wakker en dacht laat ik dit eens gaan doen. Mijn inspiratie kreeg ik van het programma van Geer en Goor, 'Even geen cent te makken'. Door hen heb ik mij bijna vijf jaar geleden als vrijwilliger aangemeld." Maar ook zijn thuisfront blijkt van invloed op de bewuste keuzes van Bas. „Mijn ouders hebben me voorgehouden dat je naar anderen moet omkijken."

SCHERP HOUDEN Verantwoordelijkheid en vertrouwen zijn sleutelwoorden in de ontmoeting met Bas van Polanen. „Bij de VVD-fractie gaan we gezamenlijk over alle dossiers. Als er iemand onverwacht uitvalt, kan een ander VVD-fractielid woordvoerder zijn. Wij zijn een team dat op elkaar kan bouwen. Vertrouwen is de basis van goede samenwerking."

Waar haalt Van Polanen dan de tijd vandaan om alle dossiers te lezen? „Ach als je het druk hebt kan er altijd nog wel wat bij." Het klinkt even simpel als herkenbaar.

Net zoals de manier waarop Bas politiek geïnteresseerd raakte. „Het begon op de HAVO met maatschappijwetenschappen, daarbij heb ik een mening en ik vind eigenlijk wel altijd ergens wel iets van."

Voldoende elementen om een stevige mening neer te zetten en het debat niet te schuwen. Na het invullen van de stemwijzer in zijn examenjaar werd hij op 18-jarige leeftijd lid van de VVD.

Maar hoe gaat de VVD-fractie te werk? „We houden elkaar scherp en dat dwingt ons tot nadenken. Wij zijn natuurlijk enthousiast, maar we moeten keuzes maken."

LUISTEREN Over de toekomst wil hij niet speculeren. De nummer 3 op de kieslijst is trots dat hij een bijdrage kan en mag leveren aan de Alphense samenleving. Hij is trots dat kiezers hem hun vertrouwen gaven: „Wij kunnen nu echt het verschil maken."

Luisteren naar de signalen vanuit de samenleving is een belangrijke voorwaarde: „Het werk van raadsleden speelt zich niet alleen in de raadszaal af."