• Vikingen veroveren Archeon.

    Archeon

Vikingen veroveren Archeon

ALPHEN De Vikingen veroveren van 24 tot en met 27 augustus Archeon. Net als duizend jaar geleden brengen zij hun handelswaar mee. Op de Vikingmarkt is dan ook van alles te koop. Maar, de beruchte strijdbijlen, zwaarden en ander wapentuig zijn eveneens aanwezig voor een indrukwekkende demonstratie.

De Vikingen hadden een verschrikkelijke reputatie in de vroege middeleeuwen. Nadat zij het klooster bij Lindisfarne in Engeland hadden geplunderd (793 na Christus) waren de beruchte Drakenschepen opeens overal. Ook in het gebied dat later Nederland werd, werden zij gesignaleerd. Bij Wijk bij Duurstede was een rijke haven gevestigd die Dorestad werd genoemd. Keer op keer werd deze gebrandschat, uiteindelijk is er niets van de stad overgebleven.

Gelukkig zijn de Vikingen die in Archeon hun kamp opslaan daar met vredelievende bedoelingen. Er zijn vele kraampjes met sieraden, kleding, zeep, honingwijn, wapentuig en speelgoed. Ook

houden de Vikingen niet van stilzitten, zij vertellen graag over het dagelijks leven in de vroege Middeleeuwen. Dagelijks geven zij een demonstratie van de verschillende wapens en harnassen die Vikingen gebruikten en droegen. Vechten zit hen in het bloed, dus zij gaan vast wel met elkaar op de vuist (of zwaard, speer, bijl).

De Vikingen maakten en maken nog steeds veel indruk. Veel plaatsnamen, vooral in Engeland, komen uit de Scandinavische taal. Sieraden en gebruiksvoorwerpen die door de Vikingen werden gebruikt, zijn overal in Europa gevonden. Ook schreven mensen over de Vikingen. De Engelsen vonden hen maar raar - voor een groot gevecht waren ze uren bezig met zichzelf wassen, hun haren kammen en baarden vlechten. De Vikingen geloofden namelijk dat zij, als ze stierven in de strijd, naar Walhalla mochten. Een plek waar eeuwig gefeest en gevochten werd. Dus ze moesten er wel een beetje netjes uitzien.

www.archeon.nl