• Rob Langerak

Water bij de wijn is recept van diamanten paar Bergmans

ALPHEN Jan Bergmans (83) en Marietje van de Vorst (79) vieren zaterdag hun diamanten huwelijk bij restaurant Alfreds in park Rijnstroom. Zij kregen felicitaties van het Koninklijk huis en de commissaris van de Koning en op 7 februari kwam burgemeester Liesbeth Spies op bezoek.

Rob Langerak

Jan en Marietje trouwden op 6 februari 1958 voor de wet en een week later, op 13 februari voor de kerk, nadat zij elkaar een jaar eerder hadden ontmoet tijdens het vrij dansen in Eindhoven. ,,Hoe laat ga jij naar huis? Dan ga ik met met je mee", was de vraag van Jan, waarmee de relatie begon. Aanvankelijk woonden zij in bij een van de ouders. Nu al vijftig jaar in Alphen, waar zij zich prima thuis voelen.

Met zijn Brabantse tongval vertelt Jan dat hij altijd in de bouw heeft gewerkt, waarvan 25 jaar als projectleider bij Muijs en de Winter (Muwi). ,,In Ridderveld werden toen ruim duizend woningen gebouwd en zo zijn wij in de Jupiterstraat terechtgekomen. Wij keken de polder in en de Ridderhof was er nog niet." Inmiddels wonen zij al 17 jaar aan het Polderpeil, waar zij ook volop genieten. Als echte PSV-supporter gaat Jan nog regelmatig naar het zuiden. ,,Met mijn zoon, schoonzoon en twee kleinzoons hebben wij daar een vaste plaats." Carnaval hebben zij achter zich gelaten. ,,We zijn allebei nog gezond, maar onze onderstellen laten ons wat in de steek", is de toelichting. ,,Gelukkig staan de kinderen en kleinkinderen altijd klaar om te helpen als dat nodig is", vult Marietje aan. Vanwege de kinderen is zij pas op latere leeftijd een aantal jaren in thuiszorg gaan werken.

Marietje houdt van winkelen en 3d-kaarten maken. Jan heeft fotografie als hobby. ,,Ik maakte vooral dia's van de kleinkinderen. Hun levensverhalen heb ik nu allemaal met geluid erbij op dvd overgezet." Het geheim van hun 60-jarig huwelijk? ,,Veel water bij de wijn doen", zegt Jan. ,,Soms meer water dan wijn", voegt Marietje er lachend aan toe. ,,Ach het is overal wel eens wat. Je moet toch een reden hebben om het weer goed te maken", besluit Jan.