• Marwan Fennich verdedigt mee en ramt de bal naar voren

    Rob Langerak
  • De opgekomen verdediger Daniël Buijnink ziet zijn voorzet geblokkeerd worden

    Rob Langerak

Zaterdagclubs op dreef

ALPHEN Alle zaterdagclubs wonnen. Zwammerdam lijkt nacompetitie om degradatie te ontlopen. Aarlanderveen, Alphia en ARC kunnen zich opmaken voor een toetje om promotie. De Boys wonnen zondag en voor Alphen viel het doek.

Rob Langerak en Theo van Egmond

ARC won zaterdag vrij simpel van FC Aalsmeer. In een gezapige de eerste helft kwam de thuisploeg na een half uur op voorsprong via een kopbal van Neal Arnoldus. De tweede helft was beter te pruimen, al duurde het even voordat de Racing de wedstrijd definitief besliste. Na 65 minuten redde keeper Colby Harmon op een inzet van Arnoldus, maar was hij kansloos toen Luuk Samsom uit de rebound raak schoot. Drie minuten later strafte Berry Kramer slecht verdedigen bij ARC af en was doelman Aäron Balk kansloos, 2-1. Na een goed actie leek Luuk Samsom de bal een kwartier voor tijd te verspelen, maar hij herstelde dat goed. Uit zijn voorzet tekende Davey Grimmelius via een been van een tegenstander voor de 3-1. "Een overwinning van het collectief, met spelers die hetzelfde denken en hetzelfde willen" vond trainer Mark Evers na afloop."De twee weken rust heeft de ploeg goed gedaan. Vandaag hebben wij weer laten zien waarom wij bovenin meedoen." Zaterdag kan ARC de tweede plaats veilig stellen als het op bezoek gaat bij XerxesDZB. Een gelijkspel in Rotterdam lijkt kan daarvoor waarschijnlijk al volstaan.

OVERIGE ZATERDAGCLUBS Door een doelpunt van Donny van der Neut een kwartier voor tijd behaalde Zwammerdam bij Van Nispen opnieuw drie kostbare punten om nacompetitie te ontlopen. De Dammenaren hebben nu vijf ploegen onder zich, maar zijn er nog niet want de verschillen blijven klein. Alphia had in Leiden veel moeite met Roodenburg, maar won toch met 2-1. Door dit resultaat is Alphia verzekerd van een periodetitel en mag de club na vele jaren weer meedoen aan de nacompetitie om promotie. Welke periode op naam komt van de ploeg van Angelo Leverock is nog onbekend. Aarlanderveen had het tegen Linschoten alleen in het begin lastig, maar ging met 0-0 rusten omdat Aziz el Bouazzati, Marcel Verhaar en Jorn Poelwijk grote kansen lieten liggen. Kort na rust zorgde Poelwijk voor de 1-0, waarmee hij de clubtopscorer aller tijden werd en zijn oom Ronald de Rooij voorbij streefde. Pas in de slotfase werd het via Sallem Chemlali en Poelwijk 3-0. Omdat NSV'46 bij Woerden gelijk speelde, deelt Aarlanderveen met die ploeg de koppositie.
ZONDAGVOETBAL Geen traan viel er te bespeuren bij spelers, staf, bestuur en supporters van AVV Alphen na het laatste fluitsignaal van arbiter Van der Kraan ter afsluiting bij de thuiswedstrijd tegen ROAC. Daar zou eigenlijk best reden voor zijn, want om 15.55 uur was degradatie definitief een feit. Iedereen had het uiteraard al lang zien aankomen na een seizoen dat steeds dramatischer vormen ging aannemen. Dat ROAC met 1-0 won was eigenlijk helemaal niet meer interessant, er was geen ontkomen aan, de zo moeizaam bereikte tweede klasse was een ruime maat te groot gebleken. De thuisploeg had heus nog wel de intentie om de paar handen vol supporters eindelijk weer eens overwinning te gunnen, maar de kwaliteit ontbreekt. Hoewel, het is eigenlijk meer de onevenwichtigheid van de selectie en het ontbreken van teamgeest die de oorzaak zijn van de afdaling naar de derde klasse. In de eerste helft waren de grootste kansen wel degelijk voor Alphen, maar ze werden geen van alle benut. Vooral Jan de Lange, de speler met de meeste potentie, was erg ongelukkig in de afronding. Met een leuk nonchalant lobje over de doelman belandde de bal tegen de lat. De ploeg was zeker niet minder dan de opponent, maar die kwam op slag voor rust wel op 0-1. Uit een hoekschop liet Freek Heemskerk de uitstekende jarige keeper Rick de Vries koppend kansloos. Ook na de pauze trokken de gastheren nog even aardig van leer, maar op een gegeven moment lukte er nagenoeg niets meer en werd de ploeg uit Rijpwetering, zonder ook echt te overtuigen, steeds overheersender. Het bleef – in een sportieve wedstrijd zonder kaarten – uiteindelijk bij die 0-1 en degradatie was een feit.
Alphense Boys won de uitwedstrijd tegen Purmersteijn met 3-1. Er is nog een heel kleine kans om via een vierde plaats of het winnen van de derde periode de nacompetitie te halen. Dan moeten de laatste twee wedstrijden in ieder geval gewonnen worden en dan moet heel veel meezitten.