• Het Castellumkoor Junior treedt op voor het V&D-pand. Ze zingen actuele popmuziek.

    cara yuan
  • De muziek van The 4 Singers in de Maranathakerk nodigt uit tot meezingen.

    cara yuan

Zonnig zesde Korenfestival

ALPHEN Wie afgelopen zaterdag in het centrum van Alphen was kon er niet omheen: overal doken koren op. Het centrum was voor de derde keer het toneel van het Korenfestival: op zeven locaties in de buitenlucht en op vijf binnenlocaties.

Froukje Jellema

Het begon allemaal zes jaar geleden toen de Maranathakerk 125 jaar bestond. Een mooie aanleiding om iets met koren te organiseren, vond een aantal vrijwilligers. Het werd de eerste editie van het Korenfestival.

Inmiddels doen er zo'n dertig koren aan mee. Uit Alphen, maar er zijn ook veel koren uit de omgeving. De genres variëren van christelijk en klassiek tot pop, rock en shanty. Ieder koor kreeg de gelegenheid op drie verschillende locaties op te treden. ,,Vorig jaar werden we verrast door een enorme regenbui", vertelt Joke Hoogervegt, die sinds vorig jaar betrokken is bij de groep vrijwilligers die het Korenfestival organiseert. ,,Dit jaar kan het wat het weer betreft niet stuk." Zelf zingt ze in een visserskoor dat oud-Hollandse liedjes op het repertoire heeft staan. Misschien niet echt iets waar jongeren voor warm lopen. En dat geldt voor de meeste koren. Hoogervegt: ,,Er zijn inderdaad relatief veel ouderen bij de koren, zeker hier in het westen. In het oosten van Nederland is het verenigingsleven nog sterker, daar zijn nog wel meer jongeren bij de koren. Dat zouden we hier ook heel graag zien."

POPMUZIEK Het Castellumkoor junior is met haar dertien leden tussen de 13 en 17 jaar dan ook meer dan welkom in de Alphense korenwereld. Met een repertoire van actuele popmuziek is het koor een mooie aanwinst. Zaterdag klonken dan ook nummers van Coldplay, Train en Jason Mraz in de straten van Alphen. Helaas was het koor niet compleet omdat een aantal leden verhinderd was. De enige jongen in het koor is Cuinn. Dat maakt hem helemaal niets uit, verzekert hij. Zingen is zijn passie en die kan hij in dit koor prima kwijt. Het koor wordt begeleid door Jesse op gitaar en Rick met de cajon. Sinds januari heeft Wisse Vertegaal het dirigeerstokje en het coachen overgenomen, nadat hij eerder ook de cajon bespeelde. Helaas speelden koor en begeleiding zaterdag zonder versterking bij V&D, waardoor het optreden enigszins werd weggedrukt door het draaiorgel dat zoals iedere zaterdag zijn vaste plekje opeiste.

THE 4 SINGERS Geen last van het draaiorgel hadden The 4 Singers tijdens hun optreden in de Maranathakerk. Dit uit vier leden bestaande koor, twee tenoren, een bariton en een bas, zongen zowel a capella als met een geluidsband. De heren raakten bevriend in het musicalkoor Summertime, waar ze alle vier nog steeds lid van zijn. En met veel koorleden in het publiek nodigde een nummer als That's what friends are for natuurlijk uit tot het uit volle borst meezingen. Maar ook nummers als Suicide is painless en Sherry Baby konden rekenen op veel enthousiasme. Peter Dirkzwager van The 4 Singers vertelt dat ze zaterdag voor het eerst en public optraden. ,,Heel spannend, maar we zijn zeer tevreden. We zingen wel in bejaardentehuizen en dergelijke, maar dit is anders. We hebben inmiddels onze eerste boeking binnen, voor een bruiloft. En we zijn bezig met een kerstrepertoire. We vinden het zelf heel leuk om te doen en willen ook andere mensen plezieren."

AFSLUITING Aan het eind van de middag verzamelden alle koren zich op het stampvolle zonovergoten Rijnplein. Onder begeleiding van harmonie Arti, gedirigeerd door de dirigent van Singing Devotion, werd hier zowel door de koren als door het publiek op de terrassen uit volle borst gezongen terwijl de teksten via een groot scherm waren te volgen. Een passende afsluiting van deze gezellige Alphense traditie.