• Sander Egberts komt aangesneld om Mitchell Bons te stuiten in de plaatselijke derby tussen Alphia en Zwammerdam

    Rob Langerak

Alphia wint Alphense derby

ALPHEN Over de gehele wedstrijd gezien waren Alphia en Zwammerdam op sportpark De Bijlen gelijkwaardig aan elkaar. In de tweede helft waren de bezoekers zelfs de beter voetballende mannen. Toch was het Alphia dat met 3-1 won. En dat kwam omdat de thuisploeg effectiever was in het afmaken van de kansen. Het was het aan de kant van Zwammerdam steeds net niet. De foutloos keepende Robbert Plug kreeg dan ook niet eens al te veel zwaar werk te verrichten. De meeste schoten, als die al kwamen, waren te krachteloos. Zelfs een bijzonder fraaie omhaal van Reijer Peters kon hij vrij gemakkelijk verwerken.

Theo van Egmond en Rob Langerak

Na tien minuten kwam de thuisploeg aan de leiding. De wat vreemde, maar goed leidende, arbiter Marcel van Ekelenburg kende op een meter of acht van het doel een indirecte vrije trap toe wegens gevaarlijk spel. Dat gebeurt niet vaak. Vincent Hoogervorst besloot lukraak op doel te schieten en dat bleek een goed plan. Via een tegenstander belandde de bal in het net: 1-0. Kort daarna voorkwam Plug de gelijkmaker. Alphia was in die fase de meer aanvallende ploeg en die instelling leidde tot de 2-0. Bij een overtreding paste Ekelenburg de voordeelregel toe, maar toen Koen Woudenberg net binnen de zestien de desbetreffende aanvaller omver liep kon de leidsman niet anders doen dan de bal op de stip leggen: 2-0 door opnieuw Hoogervorst. Een half uur na de pauze maakte Jordi de Groot er met de 2-1 nog een wedstrijd van en de 2-2 leek een kwestie van tijd. De gastheren maakten echter gebruik van de ruimte die daardoor ontstond en het was invaller Jake van Rijn die na goed werk van Pascal Hellingerwerf de sportieve gemeentederby besliste: 3-1.


OVERIG ZATERDAG In de 1e klasse A won ARC bij Zuidvogels. Voor rust gebeurde er weinig, maar na de pauze des te meer. Een overtreding op Lionel Frederik leverde de thuisploeg rood op en Luca Janszen promoveerde de vrije trap van Luuk Samsom tot 1-0. Kort daarop moesten de gastheren met negen man verder. Via Robin de Heij en Huib Oversloot (solo) werd het 0-3 en is ARC nu koploper. In de 4e klasse blijft Aarlanderveen de ongeslagen koploper door een 2-0 winst op Zevenhoven. Aziz el Bouazatti scoorde beide treffers. Alphense Boys (zat) versloeg Meerburg dik met 6-0.

ZONDAGVOETBAL Alphense Boys begon enthousiast aan de thuiswedstrijd tegen UDI'19/CSU, maar zakte na een minuut of tien van lieverlee ver terug. In het vervolg ging steeds meer mis, maar ook de opponent met hetzelfde aantal punten bleek niet echt een hoogvlieger. Van echt leuk uitgespeelde aanvallen was nauwelijks sprake. Toch zou de thuisclub aan de leiding komen. Een vrije trap van Thom Nouwens ergens in de buurt van de zijlijn draaide zonder dat ook maar iemand de bal aanraakte bij de verste paal in het doel. De 1-0 bleef tot de rust in stand, maar na de pauze pakten de bezoekers op inzet het initiatief. Dat leidde al na een klein kwartier tot de gelijkmaker. UDI'19 leek door te drukken, maar doeltreffend afronden lukte niet. Tegen het eind van de wedstrijd kwam Alphense Boys er iets beter in, maar diverse grote mogelijkheden om opnieuw op voorsprong te komen bleven onbenut. Met name Thijs Hoogenboom en invaller Patrick Krop hadden daarbij geen geluk. Het bleef bij de toch wel teleurstellende 1-1 en een plaats in de middenmoot lijkt het hoogst haalbare. Voor Thijs Hoogenboom liep het duel triest af. Nadat hij en de UDI'19 aanvoerder in de extra tijd met de hoofden tegen elkaar waren gekomen, moest hij zwaar dizzy naar de kleedkamer worden begeleid.
Bij FC Aalsmeer had AVV Alphen niets in te brengen. Het werd 3-0 voor de thuisploeg en daarmee kwamen de Alphenaren nog goed weg.