• De wedstrijd van AZC tegen Pro Recco trekt veel bezoekers.

    Beeldboot/Gertjan Kooij

AZC sluit Europees avontuur af

ALPHEN Op 25 oktober begon AZC na vele jaren weer eens aan een Europees avontuur. En dat was meteen op het allerhoogste niveau, namelijk de LEN Champions League. Om twee poules van acht te kunnen vormen waren nog enkele clubs nodig. Mede gelet op de uitstekende naam van de Alphense Zwemclub in het verre verleden werd de club uitgenodigd om deel te nemen. Dankzij de steun van hoofdsponsor Ron van der Wild, eigenaar van kledingbedrijf Moscow, kon de aanbieding om een wild-card in ontvangst te nemen worden geaccepteerd. AZC zou twee seizoenen lang op het hoogste Europese niveau meedoen.

Theo van Egmond

Een avontuur werd het zeker, maar niet op de wijze waarop men in Alphen gerekend had. Sportief gezien had de club, die niet eens kampioen van Nederland was, helemaal niets te zoeken. Het toernooi werd geopend met een 19-1 nederlaag bij het Italiaanse Pro Recco en vervolgens zouden ook de volgende dertien wedstrijden, meestal ruim, verloren gaan.

WEG GESPEELD Op woensdag 9 mei werd het toernooi met nul punten afgesloten na verlies tegen de overduidelijke poulewinnaar Pro Recco. In-het volgepakte zwembad AquaRijn werd de thuisploeg met 5-24 weg gespeeld. In elke periode van acht minuten scoorden de mannen in Italiaanse dienst zes keer.

De Alphense doelpunten werden onder luid gejuich geproduceerd door Milos Filipovic, Jort Stienstra, Milos Urosevic, Dejan Indic en Sebastiaan van Mil, die na drie te stevige overtredingen voortijdig het bad diende te verlaten. Tegenover acht uitsluitingen van ARC werd Pro Recco in het sportieve duel slechts drie keer bestraft. De bezoekers maakten er bij vlagen een echte show van. Het ene doelpunt was nog mooier dan het andere. Absolute wereldtop, maar dat mag ook wel met een begroting van zes miljoen euro. Het werd dus zoals verwacht een zeer zware nederlaag, maar toch had iedereen genoten van grandioos waterpolo.

TWEEDE JAAR Het aangekondigde tweede jaar gaat er voor AZC niet komen. Geldschieter Ron van der Wild ziet het logischerwijs niet meer zitten en AZC zelf eigenlijk ook niet. De club wil weer enigszins terug naar het AZC van vroeger. De vereniging raakte door het grote aantal buitenlanders in de selectie de identiteit kwijt. AZC beschikt over veel talentvolle spelers, maar die zagen nagenoeg allemaal de goed betaalde vreemdelingen voorgaan. Dat moet dus anders en daarom gaat er veel veranderen binnen de waterpolotak.

Ron van der Wild laat de club los en er zal op zoek worden gegaan naar andere sponsors. Diverse oer-AZC'ers zijn daar inmiddels mee bezig. ,,Ik doe inderdaad een stap terug'', geeft Van der Wild toe. ,,Een nieuwe waterpolocommissie heeft andere idee?n dan ik. Men wil het aantal buitenlandse spelers terugbrengen en de eigen talenten kansen bieden. Gebleken is dat we sportief gezien duidelijk te kort komen op de Europese top. Het heeft erg veel geld gekost en een tweede jaar op die manier doorgaan is niet verantwoord. Ik zie het overigens niet als weggegooid geld. Een aantal jongere spelers heeft heel veel ervaring opgedaan. En het was een prachtig avontuur.''
Hoe de selectie er in het nieuwe seizoen gaat uitzien is vooralsnog niet echt duidelijk.

In elkaar storten zal de club niet doen, maar dat er dure spelers moeten vertrekken staat vast. Nemanja Stevanovic blijft de hoofdcoach en Jacopo Mandolini, Milos Filipovic en Andreas Miralis lijken te blijven.

Dat geldt ook voor de Alphense broers Tim, Stan en Dano de Mey en Jort Stienstra.