• 08-11-2017: Waterpolo: AZC v Jadran Carine: Alphen aan den Rijn

    (L-R) Filip Coric van AZC Moscow tijdens het LEN Champions League duel tussen AZC en Jadran Carine op 8 november 2017 in zwembad in zwembad Aquarijn in Alpen aan den Rijn

    LEN Champions League - Seizoen 2017 / 2018

    Foto: Gertjan Kooij

    Beeldboot/Gertjan Kooij

AZC wil leren in Europa Cup

ALPHEN Natuurlijk moest men er bij AZC even over nadenken toen in juni een afvaardiging van de Europese zwembond LEN een wild card kwam aanbieden voor deelname aan de Europa League. Er zijn namelijk veel kosten mee gemoeid en een behoorlijk intensieve organisatie. Maar veertien waterpolowedstrijden, zeven uit en zeven thuis in een poule van acht, spelen tegen de Europese topclubs is uiteraard heel interessant. En AZC liet deze gelegenheid, daarin voor een niet onbelangrijk deel gesteund door geldschieter annex trainer Ron van der Wild, dan ook niet aan zich voorbij gaan.

Theo van Egmond

En zo trok AZC Moscow Europa in. ,,Verwacht van ons geen wonderen, veel wedstrijden zullen we niet gaan winnen", was teamcoach Marchel Komen vooraf reёel. Maar net als Van der Wild vond hij het de moeite waard om de uitdaging voor tenminste twee jaar aan te gaan. Dat vond ook Remco Pielstroom, tegenwoordig directeur van de Alphense zwembaden en in het verleden zelf een waterpolospeler van internationale klasse. Hij deed met het nationale team onder meer mee aan de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles en van 1992 in Barcelona. ,,In een ver verleden maakte AZC naam in Europa en onze naam en altijd positieve instelling is kennelijk blijven hangen bij de LEN. We vonden het dan ook allemaal een hele eer dat men bij ons terecht kwam."

Ron van der Wild sprak van een mooie kans om na een mindere periode opnieuw aansluiting te vinden bij de Europese top. Dat is tot nu toe niet gelukt, dat is inmiddels na acht wedstrijden wel duidelijk. Dat alle wedstrijden verloren gingen is op zich niet zo erg, maar de wijze waarop moet toch iedereen zwaar tegengevallen zijn. Het begon al op de eerste speeldag in Italië tegen Pro Recco. In 1983 werd AZC tegen die opponent door lachwekkend gesjoemel van de scheidsrechters van de Europa Cup afgehouden. Na de 10-8 winst in Veenendaal werd het in Genua in een duel dat AZC per se niet mocht winnen, 8-5. Anno 2017 was AZC kansloos en werd de ploeg met 19-1 zwaar kopje onder geduwd. Daarna volgden nederlagen tegen Jadran Carina (7-14), Astrapool Sabadell (12-10), Spandau'04 (5-17), Szolnoki VSK (6-17), ZF Eger (15-4), Steau Bukarest (4-15) en op 7 februari tegen opnieuw Steau Bukarest (9-8). Dat liegt er dus niet om, maar merkwaardig genoeg lijdt de sfeer er niet onder en zien spelers en staf het nog steeds als een groot avontuur. Qua sportieve resultaten is deelname aan de Europa Cup dus eigenlijk een beetje een afgang, maar organisatorisch gezien kunnen veel andere clubs er een voorbeeld aan nemen. Van elke thuiswedstrijd wordt een feestje gemaakt en de sfeer in zwembad Aquarijn is op die avonden geweldig. Wie dat eens wil meemaken doet er goed aan eens een kijkje te gaan nemen.

Op 28 februari om 20.30 uur ontvangt AZC in Alphen de Hongaarse topclub ZF Eger. Studio Alphen zendt het duel rechtstreeks uit. Daarna volgen nog thuiswedstrijden tegen Astrapool Sabadell op 18 april en jawel Pro Recco op 9 mei. Met hoop op toch nog een keer winst tegen Sabadell, waarvan in Spanje nipt verloren werd.