• JOSH WALET

Begeleiden van topatleten bij 20 van Alphen

ALPHEN Aan de 20 van Alphen op 4 maart doen ook dit jaar topatleten mee, zowel uit Nederland als uit het buitenland. Meestal zijn ze onbekend in Alphen en daarom biedt de organisatie hun de nodige begeleiding. Verantwoordelijk hiervoor is vrijwilliger Thomas van Klaveren.

De laatste jaren lopen er in de 20 meer Nederlandse topatleten mee. De tijd van de Kenianen, Ethiopiërs en Zuid-Afrikanen is voorbij, buitenlandse lopers komen nu vooral uit België en Oost-Europa, bijvoorbeeld uit Roemenië, Bulgarije en Oekraïne.

"Ik ben ben er in gerold via mijn moeder, Laura van Klaveren-Bosma, die jarenlang de begeleiding van de topsporters verzorgde," vertelt Thomas van Klaveren, een 22-jarige student bestuurskunde. "Zij begon ooit als vrijwilliger bij de jeugd. Ik ging als kind mee om naar de wedstrijd te kijken, maar was er bijvoorbeeld ook vaak bij als ze medailles ging uitzoeken. Later ging zij de begeleiding van topsporters doen. Daar was ik ook altijd dichtbij. In de tijd van de Ethiopiërs en Kenianen ging ik dan mee naar Schiphol om ze op te halen. De vraag was dan: hoe herken je ze? Maar naambordjes bleken niet nodig, je pikte ze er zo uit. Ze waren altijd klein, reisden in hun eentje en liepen steevast op sportschoenen."

"Later ging ik mijn moeder helpen. Vorig jaar nam ik het van haar over, maar toen was ze er nog wel op de achtergrond. Dit jaar doe ik het voor het eerst helemaal zelf."

TAAK 'Het is mijn taak ervoor te zorgen dat sporters vanaf Schiphol naar hun hotel komen, zorgen dat ze eten hebben en te regelen dat ze ergens kunnen trainen. Op de dag zelf moet ook alles geregeld zijn. Een bus die hen naar het startpunt brengt en terug, dat ze hun kleren kunnen afgeven en die na afloop weer terugkrijgen. Lopers uit Nederland en België komen vaak op de dag zelf naar Alphen. Sporters van verder weg arriveren tot zo'n drie dagen voorafgaand aan de wedstrijd."

Zelf liep Van Klaveren ooit de 5 kilometer van de 20 van Alphen. "Maar ik ben een baanatleet, een sprinter, geen langeafstandsloper. Mijn afstand is de 400 meter, één rondje. Voor lange afstanden ben ik te groot en te zwaar. Er zijn onder atleten ook eigenlijk geen sprinters die lange afstanden lopen."