• Tamimy al Abbas haalt Pepijn Kooij onderuit, strafschop

    Rob Langerak

De bal rolt weer overal

ALPHEN De eerste volle speelronde na de winterstop leverde wisselende resultaten op voor de Alphense clubs. ARC en Aarlanderveen behaalden de volle winst, Alphense Boys en Alphia speelden gelijk. Zwammerdam en Alphen gingen onderuit en moeten alle zeilen bijzetten om de gevarenzone te ontlopen.

Rob Langerak en Theo van Egmond

ARC deed zaterdag wat het moest doen: winnen van Te Werve. Behalve drie mooie doelpunten, was er in Rijswijk weinig te zien om warm van te worden. Na acht minuten krulde Robin de Heij van afstand binnen. De bal zeilde om keeper Nicky van der Sprang, stuitte via de paal achter de rug van de doelman om weer terug het veld en hobbelde door het effect alsnog over de doellijn.

Vier minuten later werd Stefan den Horder de diepte ingestuurd. De topscorer liet zijn tegenstander staan en drukte beheerst af. Daarna hoefde het voor ARC niet meer en ook de thuisploeg had weinig in de melk te brokkelen. Na de pauze kwam Te Werve er af soms wel uit, maar hield doelman Aäron Balk met twee knappe reddingen de nul. Kort voor tijd zorgde invaller Matthijs de Oude voor een lichtpuntje. Op aangeven van Den Horder scoorde hij met een fraaie curve voor de 0-3, zijn eerste officiële treffer.

Zwammerdam speelde tegen Kagia een prima wedstrijd, maar bleef toch met lege handen. Donny van der Neut liet een grote kans liggen. Kagia deed dat aanvankelijk ook, maar kwam na een kwartier wel op voorsprong. Daarna was Zwammerdam gevaarlijker, docht de bezoekers profiteerden na 25 minuten opnieuw van zwak verdedigen. Kort daarop zorgde Koen Woudenberg voor de aansluiting. De thuisploeg kreeg nog voldoende kansen om er meer uit te halen, maar bleef op 1-2 steken. De ploeg van Rob de Lange moet dus nog aan de bak om de gevarenzone te ontlopen.

Aarlanderveen had het voor rust moeilijk tegen Floreant, dat zich ingroef en loerde op de counter.

Een foute pass van de thuisploeg werd door de Boskopers afgestraft, 0-1. Aziz el Bouazatti, Jorn Poelwijk en Sallem Chemlali lieten een handvol kansen onbenut. Ook na rust had Aarlanderveen het meeste balbezit. Nadat Floreant een uitgelezen kans op 0-2 liet liggen, maakte Derk Gruppen uit een corner gelijk. Dat trok de thuisploeg over het dode punt. Er werden meer duels gewonnen en uit een goed lopende aanval scoorde El Bouazatti de 2-1. In de slotminuut maakte Poelwijk de bevrijdende 3-1.

Alphia-KSD Marine werd een vreemde wedstrijd met een hoge amusementswaarde, maar niet door het goede voetbal. In het begin viel het nog wel mee en Alphia leek tegen de matige middenmoter een gemakkelijke middag te krijgen. Na 22 minuten stond het door goals van Bryan de Bruin en Justin Flippo al 2-0. Het zou uiteindelijk met twee strafschoppen voor KSD Marine en Alphia-goals van Vincent Hoogervorst en Nando Meijer 4-4 worden.

Alphen speelde in De Kwakel een beroerde wedstrijd tegen mede-promovendus KDO. Met een 4-1 nederlaag op zak dropen Rob Wolsleger en zijn mannen af. KDO startte aanzienlijk feller en nam al na twee minuten de leiding. In de 20ste minuut werd het volkomen logisch ook nog eens 2-0. Met de 2-1 van Yassine Barraki na de pauze zou het weer een echte wedstrijd kunnen worden. Niet dus, een kwartier voor tijd kwamen de gastheren uit een tweede penalty op 3-1 en drie minuten later werd de eindstand na een gigantische blunder achterin zelfs 4-1.

Alphense Boys (vooraf negende in de Hoofdklasse A) nam het zondag op tegen koploper SJC. Die posities bleven na afloop ongewijzigd, want op sportpark de Bijlen was van het verschil op de ranglijst niets te merken. Integendeel zelfs, het leek eerder andersom, want de thuisploeg was namelijk vijfentachtig minuten lang de beter voetballende ploeg. Dat bij het laatste fluitsignaal van de voormalige toparbiter Roelof Luinge 1-1 op het scorebord stond was dan ook flink balen. De gelijkmaker van de Noordwijkers, getraind door ex-prof Sjaak Polak, viel namelijk vier minuten voor tijd. Alphense Boys startte voortvarend en overliep vanaf de start de bezoekers, die in Noordwijk nog ruim van de Alphenaren wonnen. Aan de afronding mankeerde echter het een en ander waardoor het halverwege nog steeds 0-0 stond. De logische voorsprong kwam er toch nadat Luinge na zesenzestig minuten de bal op de stip legde. Thom Nouwens schoot overtuigend de 1-0 binnen. SJC moest nu eindelijk echt gaan voetballen en zette de Boys-defensie behoorlijk onder druk, zonder tot echt grote kansen te komen. Vier minuten voor tijd ging de tot dat moment hechte rood-witte verdediging in de fout en dat werd afgestraft: 1-1.