• 28-02-2018: Waterpolo: AZC v ZF Eger: Alphen aan de Rijn(L-R) Team AZC tijdens het LEN Champions League duel tussen AZC Moscow en ZF Eger op 28 februari 2018 in zwembad Aquarijn in Alphen aan den RijnLEN Champions League - Seizoen 2017 / 2018

    Beeldboot/Gertjan Kooij

Hoopvol begin van AZC, maar weer flinke nederlaag in Europa League

ALPHEN Op 13 januari verloor AZC in het kader van de LEN Europa League in Hongarije met 15-4 van ZF Eger. Van de return afgelopen woensdag in Aquarijn mocht dus niet al te veel verwacht worden van Alphense zijde. Van een Europese topclub met minder dan tien doelpunten verschil verliezen is al een aardige prestatie. Dat lukte net niet. Het werd deze keer een 14-4 nederlaag.

Theo van Egmond

ZF Eger is momenteel de tweede club in het waterpologekke Hongarije en behoort tot de wereldtop. De selectie bestaat uit louter goed betaalde profs en in de poule van acht in de Europa Cup aast de club nog op de eerste plaats. ZF Eger staat momenteel tweede.

Er waren ondanks het feit dat de Alphense Zwemclub tot nu toe alle wedstrijden in de Europa League verloor waren er toch weer heel wat supporters naar het fraaie zwembad gekomen, waaronder de complete selectie met staf van ARC. AZC Moscow, onder welke naam het eerste team dankzij de sponsor door het leven hoort te gaan, deed er weer alles aan om een lekker sfeertje te scheppen. Daarin slaagde men wel. Jeugdleden van AZC, Westland en Vivax mochten stoer aan de hand meelopen bij het voorstellen van de ploegen.

Het zag er in de beginfase best goed uit wat AZC in het water liet zien. Het meeste balbezit was dan wel voor de bezoekers, maar de defensie met aan het hoofd de uitstekende doelman Milos Urosvic stond goed georganiseerd. Na tachtig seconden verdedigen kwam Eger door een goal van Strahinja Rasovic op voorsprong. Hij zou er later nog twee binnen gooien. Milos Filipovic zette zijn team echter op gelijke hoogte en zo werd het een bijzonder leuke eerste part, dat toch nog werd afgesloten met een 1-2 stand. Na de 1-3 in de tweede periode zorgde Dejan Indjic ervoor dat het opnieuw spannend werd. Wel was toen al enigszins duidelijk dat de thuisploeg heel veel moeite had om gaatjes in de verdediging van de gasten te vinden. Herhaaldelijk werd pas een ultieme schotpoging gedaan vlak voor het verstrijken van de dertig seconden, waarin een aanval moet worden afgerond. De Hongaarse doelman Branislav Mitrovic was ook niet de eerste de beste. De vijf minuten pauze ging in met een stand van 2-6 en toen was al duidelijk dat er opnieuw weinig eer te behalen viel voor de mannen in Alphense dienst. In part drie liep Eger weg naar 4-10. De Alphense goals werden geproduceerd door Sebastiaan van Mil en Andreas Miralis. In het laatste deel kwam AZC er niet meer aan te pas en kon er geen doelpunt meer aan worden toegevoegd. ZF Eger was conditioneel verreweg sterker en dat is geen schande. Bij 4-14 kreeg Jacopo Mandalini met nog een paar seconden op de teller een unieke kans om de supporters toch nog een keer te laten juichen, maar de manier waarop hij miste was schrijnend. Sebastiaan van Mil zat inmiddels na zijn derde uitsluiting toen al definitief aan de kant. AZC speelt nog thuiswedstrijden tegen Astropool Sabadell op 18 april en Pro Recco op 9 mei. ,,Het duel tegen Sabadell moet hem worden, dan moeten we proberen toch nog een wedstrijd te winnen", keek lid van de technische staf Kjell Boom vooruit. ,,Maar eerst op 11 maart in Den Haag tegen De Zijl maar even de bekerfinale winnen."