• Het team van Coerver Coaching met in hun midden Lennox Heitinga (11) juicht na de winst in de finale bij de JO-09

    Rob Langerak

Iedereen wint bij Heitingatoernooi

ALPHEN Het is bij de dertiende editie van het ARC-Heitingatoernooi dit jaar even wennen. Een andere veldindeling (inclusief verhuizing van het funpark), een andere bezetting van de lunchtent (de vermaarde Heitingadames hebben plaatsgemaakt voor andere vrijwilligers en witte broodjes hebben plaatsgemaakt voor gezonde bruine bolletjes), geen vuurwerkspektakel voor het begin van de grote finales, zanger Toine Kremer als nieuwe speaker bij de prijsuitreikingen en een andere opzet bij de jeugd onder 9 jaar. Dat wennen geldt overigens alleen voor degenen die het toernooi al jaren volgen, want voor de deelnemers blijft het – ook na het wisselen van de organisatie – een groot en goed opgezet jeugdtoernooi.

Rob Langerak

GOEDE BUUR Wat echter voor de organisatie nooit went, is het plotseling wegblijven van een ingedeeld team. Daarmee wordt het Heitingatoernooi meteen al op de eerste dag geconfronteerd. In plaats van in paniek te raken, is een telefoontje naar Alphense Boys voldoende om het probleem op Hemelvaartsdag op te lossen. Spelers worden door die club overal vandaan gehaald om op het laatste moment met een extra gemixt elftal mee te doen. Dat is weliswaar wat later aanwezig, maar in de lunchpauze voor de overige teams, wordt de eerste (gemiste) wedstrijd alsnog ingehaald. "Ik was aan het logeren en werd door mijn trainer gebeld. Dat was wel flink haasten om op de fiets naar ARC te gaan, maar het is zeker de moeite waard" laat speler Derek Boot glunderend weten. Ook de organisatie is blij met de 'goede buur', die ook op vrijdag flexibel blijkt. "Het is niet de eerste keer dat de Boys ons uit de brand helpen, grote klasse!" Nog een reden tot blijdschap: naamgever John Heitinga zou alleen op vrijdag langskomen, maar kan op de eerste dag plotseling ook tijd vrijmaken om 'zijn toernooi' met zijn kinderen te bezoeken. Hij bekijkt onder andere de grote finale tussen Ajax en Alphense Boys, waarbij de winst met 2-1 naar de Alphenaren gaat. De beslissende treffer van de kampioen van de 2e Divisie komt kort voor tijd na een prachtige actie en dito afronding van invaller Noah Gesser. "Winnen is natuurlijk al heel leuk, maar de winnende maken tegen Ajax is natuurlijk wel speciaal" laat hij weten. Overigens maakt Gesser komend seizoen zelf de overstap naar de Amsterdamse club.

IEDEREEN EEN BEKER Heitinga reikt donderdag de prijzen uit. Scheidsrechter Kevin Blom doet dat op de andere dagen en wordt op vrijdag bijgestaan door keeper Robbin Ruiter, die momenteel in Engeland uitkomt voor Sunderland. Toch is de naam Heitinga ook de laatste dagen goed vertegenwoordigd. Niet alleen door de 90-jarige opa van John, maar ook zijn 7-jarige zoontje Lennox, die bij de JO-09 meedoet met het team van Coerver Coaching en daarmee de finale wint van AS'80 uit Almere. Bij een enkeling van dat team biggelen de traantjes over de wangen. De 8-jarige Leythen houdt zich kranig, maar is wel teleurgesteld. "Verder is het wel een heel leuk toernooi hoor" zegt hij voordat de prijsuitreiking begint. Daarbij blijkt dat iedereen een winnaar is, want omdat er wordt gespeeld volgens de nieuwe KNVB-regels zijn er geen standen bijgehouden en is er voor elk team in de jongste leeftijdscategorie een beker.

BALLEN Wel zijn er ook op de slotdag prijzen voor de beste speler en beste keeper. Als dat ritueel doorlopen is, worden er tientallen ballen richting deelnemers geschoten. Wie er een vangt, mag die mee naar huis nemen, evenals een goodiebag met daarin onder andere een medaille voor elke deelnemer. De beste herinneringen aan het vlekkeloos verlopen toernooi zitten niet in een tasje, maar zijn als herinnering opgeslagen in de koppies van de jonge voetballertjes.